Blokgoten laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes van dakspecialisten en bespaar!

Wat is een blokgoot?

Blokgoten, of ribgoten, zijn een belangrijk onderdeel van elk dak, verantwoordelijk voor de afvoer van regenwater en het beschermen van de constructie tegen waterschade. Dit type goot kenmerkt zich door zijn rechthoekige vorm, waardoor het naadloos aansluit op de moderne architectuur. Blokgoten worden op maat gemaakt. Hierdoor kunt u zelf veel invloed hebben op de stijl en kleur.

Op deze pagina leest u over de voordelen en nadelen van blokgoten. Daarbij leest u ook over de afwerking.

Korte samenvatting over blokgoten

 • Definitie en ontwerp: blokgoten, ook bekend als ribgoten, zijn belangrijk voor de waterafvoer van daken en passen met hun rechthoekige vorm goed bij moderne architectuur.
 • Kenmerken: Kenmerkend voor blokgoten is hun korte lengte (4 à 5 meter) en aanzienlijk afschot (2 à 3 cm per meter), wat snelle waterafvoer en droging bevordert.
 • Voordelen: blokgoten zijn mooi, efficiënt in waterafvoer, duurzaam, onderhoudsvriendelijk en kostenbesparend op lange termijn.
 • Nadelen van ribgoten: ribgoten kunnen complexer zijn in installatie, vatbaarder voor verstoppingen en zijn potentieel duurder door maatwerk.
 • Afwerking: de afwerking van blokgoten, zoals coating, kleurafwerking, en zorgvuldige installatie van aansluitingen, draagt bij aan de uitstraling, duurzaamheid en functionaliteit.

Wat zijn de kenmerken van blokgoten?

Blokgoten en ribgoten, gemaakt uit een enkele houten balk, zijn kenmerkend door hun korte lengte van maximaal 4 à 5 meter en een aanzienlijk afschot van 2 à 3 cm per meter. Dit sterke afschot zorgt voor snelle waterafvoer en draagt bij aan het sneller drogen van het hout, wat belangrijk is om waterophoping en rot te voorkomen.

Deze dakgoten worden vaak ondersteund door eenvoudige houten consoles of klampen, waardoor ze net buiten de muur staan voor optimale droging. Om rotting tegen te gaan, werden de binnenkanten van de goten vaak behandeld met verf, menie of soms met lood bekleed.

Wat zijn de voordelen van een blokgoot?

Een blokgoot is niet alleen een functionele, maar ook een mooie toevoeging aan elk dak. Ze bieden meerdere voordelen die hun populariteit verklaren. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Mooie uitstraling: de strakke, rechthoekige vorm past perfect bij moderne architectuur.
 • Efficiënte Waterafvoer: ideaal voor gebieden met hevige regenval.
 • Duurzaamheid: vaak gemaakt uit materialen zoals zink of PVC, wat zorgt voor een lange levensduur.
 • Onderhoudsgemak: eenvoudiger te reinigen dan andere soorten goten.
 • Kostenbesparend: minder onderhoud betekent op de lange termijn minder kosten.

Blokgoten op maat laten maken?

Vraag gratis offertes aan en ontdek de scherpe prijzen!


Wat zijn de nadelen van ribgoten?

Hoewel ribgoten hun eigen voordelen hebben, zijn er enkele nadelen die men in overweging moet nemen bij het kiezen van het juiste type goot voor hun huis. Hieronder volgen enkele van de nadelen:

 • Complexere installatie: kan ingewikkelder zijn om te installeren dan andere goten.
 • Mogelijke verstopping: door de structuur kunnen ze vatbaarder zijn voor verstoppingen door bladeren en ander afval.
 • Kosten: afhankelijk van het materiaal kunnen ze duurder zijn in aanschaf en installatie. Blokgoten worden op maat gemaakt, hierdoor liggen de kosten al hoger.

Hoe worden blokgoten afgewerkt?

De afwerking van blokgoten is een belangrijk aspect dat niet alleen bijdraagt aan de uitstraling, maar ook aan de duurzaamheid en functionaliteit. Er zijn verschillende methoden om blokgoten af te werken:

 • Coating: een beschermende coating kan worden aangebracht om de duurzaamheid te verhogen en corrosie tegen te gaan.
 • Kleurafwerking: blokgoten kunnen in verschillende kleuren worden afgewerkt om beter bij de stijl van het gebouw te passen.
 • Aansluitingen en hoeken: deze moeten zorgvuldig worden geïnstalleerd om lekkages te voorkomen en een naadloze uitstraling te garanderen.
 • Regenpijpaansluiting: de overgang van de blokgoot naar de regenpijp is belangrijk voor een efficiënte waterafvoer.
 • Reinigingsgemak: de afwerking moet ook rekening houden met het gemak van reiniging en onderhoud.

Nieuwe blokgoten laten monteren? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer u overweegt nieuwe blokgoten te laten monteren, is het belangrijk om verschillende offertes te vergelijken. Zo kunt u een goede keuze maken op basis van kosten, diensten en garantievoorwaarden. Een ervaren dakdekker kan u adviseren over het meest geschikte materiaal voor uw situatie en zorgt voor een vakkundige installatie.