Benieuwd naar de kosten van een dakgoot reparatie?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Dakgoot reparatie: werkwijze en kosten 2024

Het repareren van een dakgoot is cruciaal om waterschade aan uw huis te voorkomen. Een goed onderhouden dakgoot is essentieel voor de afvoer van regenwater en het voorkomen van lekkages. Afhankelijk van het materiaal en de omvang van de schade kan de reparatie variëren in moeilijkheid en kosten. Dit uitgebreide artikel bespreekt de verschillende soorten dakgoten, reparatiemethoden, gemiddelde kosten in 2024, en geeft tips voor een langere levensduur van uw dakgoot.

Korte samenvatting over reparatiemethodes voor uw dakgoot

 • EPDM Stroken voor zinken dakgoten: kies voor EPDM stroken bij uitgebreide schade; ze bieden een duurzame, waterdichte laag na grondige reiniging en voorbereiding.
 • Vloeibaar zink voor zinken dakgoten: ideaal voor het dichten van kleine scheuren en gaten, eenvoudig aan te brengen na het reinigen van het beschadigde gebied.
 • Pvc lijm voor pvc dakgoten: gebruik pvc lijm voor het snel repareren van kleine scheuren of gaten; zorg dat het gebied schoon en droog is voor de beste hechting.
 • Speciale reparatiekits of epoxyharsen voor aluminium goten: geschikt voor aluminium goten; deze methoden bieden een hechtende en corrosiebestendige oplossing.
 • Solderen voor koperen dakgoten: gebruik solderen voor duurzame reparaties aan koperen dakgoten, vergt vakmanschap voor het beste resultaat.
 • Bitumen voor diverse materialen: bitumen is een uitstekende optie voor het herstellen van lekkages en scheuren, vormt een sterke, flexibele laag.
 • Vloeibaar rubber (Rubber Seal): gebruik vloeibaar rubber voor het aanbrengen van meerdere lagen voor een waterdichte en flexibele afdichting in elke dakgoot.
 • Kit voor kleine naden en kieren: ideaal voor het dichten van kleine lekken en preventief onderhoud, zorgt voor een weerbestendige afwerking.
 • Waterdichte tape of spray voor snelle reparaties: voor een tijdelijke oplossing bij kleine lekken, eenvoudig aan te brengen zonder speciaal gereedschap.

dakgoot of regenpijp lekkage herstellen

Om welke beschadiging van de dakgoot gaat het?

Er zijn verschillende problemen die kunnen leiden tot een beschadiging aan de dakgoot:

 • Lekken: naarmate de tijd verstrijkt, kan er door natuurlijke slijtage een dakgoot lekkage ontstaan.
 • Niet goed bevestigde dakgoot: wanneer onderdelen niet stevig vastzitten, kan het water op onvoorspelbare wijze uit de goot lekken.
 • Geblokkeerde afwatering: een verstopte dakgoot kan hinderen dat water efficiënt wordt afgevoerd.
 • Corrosie: langdurig contact met vocht of lekkages kan leiden tot witte corrosievorming op oudere, zinken dakgoten.

Het is verstandig om bij bovenstaande problemen meteen actie te ondernemen. Hoe langer u wacht, hoe groter de schade.

Tip: Bij kleine beschadigingen of tijdelijke reparaties kunt u prima zelf de dakgoot reparatie uitvoeren. Gaat het echter om grotere reparatie, of wilt u zeker zijn van vakwerk, schakel dan een specialist in. Die kan u ook voorzien van deskundig advies over de beste methode en oplossing. Vergelijk gratis en zonder verplichtingen offertes.

Belangrijk om eerst de dakgoot schoon te maken

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle dakgootreparatie. Begin altijd met het verwijderen van vuil, bladeren en ander afval uit de dakgoot. Dit voorkomt verstoppingen en geeft u een duidelijk zicht op eventuele beschadigingen. Een schone dakgoot zorgt ook voor een betere hechting van reparatiematerialen.

Voorbereiding: gebruik een stevige ladder en draag handschoenen voor veiligheid. Spoel de dakgoot na het schoonmaken met water om resterend vuil te verwijderen en eventuele lekken te identificeren.

Zinken dakgoot repareren met EPDM stroken

Een zinken dakgoot repareren doet u het beste met EPDM stroken of met vloeibaar zink. Vloeibaar zink is een ideale methode voor het dichten van kleine scheuren en gaten. De reparatie is eenvoudig uit te voeren: reinig eerst het beschadigde gebied, gevolgd door het aanbrengen van het vloeibare zink. Een dakgoot reparatie met EPDM stroken is een betere keuze bij grotere schade. Dit wordt als volgt uitgevoerd:

 1. Reinig uw dakgoot grondig. Dit zorgt voor een optimale hechting van de EPDM aan de onderlaag en voorkomt dat er vuil onder de EPDM terechtkomt.
 2. Gebruik fijn schuurpapier om zowel de beschadigde delen als de gebieden waarop de EPDM zal worden aangebracht licht op te schuren.
 3. Neem een hobbymes en snijd de EPDM zorgvuldig op maat. Voor alle zekerheid snijd u het stuk iets groter uit, zodat het ruimschoots de beschadigde plek bedekt.
 4. Breng een gelijkmatige laag EPDM-lijm aan op zowel de onderlaag als de EPDM zelf (aan beide zijden).
 5. Leg het EPDM-materiaal over het te repareren gebied en druk het goed aan om luchtbellen of vouwen te elimineren. Het gebruik van een roller kan hierbij helpen.
 6. Wacht tot de lijm volledig is uitgehard en controleer vervolgens of er geen lekkages of defecten meer aanwezig zijn.

Hoe kunt u een pvc dakgoot repareren?

Een pvc dakgoot is relatief eenvoudig te repareren. Kleine scheuren of gaten kunnen snel gefixt worden met pvc lijm.

 1. Zorg dat het te repareren gebied schoon en droog is voor de beste hechting.
 2. Breng de lijm aan op beide zijden van de beschadiging en druk deze stevig tegen elkaar.

Laat het voldoende tijd drogen. Dit is een eenvoudige en kosteneffectieve manier om uw pvc dakgoot weer functioneel te maken.

Aluminium of koperen dakgoot repareren: hoe werkt dat?

Aluminium en koperen dakgoten vereisen vaak een specifieke aanpak vanwege hun unieke eigenschappen. Voor aluminium goten is het belangrijk om een reparatiemethode te kiezen die niet alleen hecht maar ook corrosiebestendig is. Gewoonlijk worden hier speciale metalen reparatiekits of epoxyharsen voor gebruikt.

Koperen dakgoten daarentegen vragen om producten die compatibel zijn met koper en geen verdere oxidatie veroorzaken. Solderen is een veelgebruikte methode voor koperen dakgoten, hoewel dit een zekere mate van vakmanschap vereist. Deze reparaties zijn duurzamer maar kunnen complexer zijn, waardoor professionele hulp aan te raden is.

“Lekkende dakgoten kunnen grote lekkages en vochtplekken veroorzaken. Het is verstandig om uw dakgoten snel te laten repareren om schade aan uw huis te voorkomen. Mogelijke oorzaken van lekkende dakgoten zijn verstoppingen met bladeren en ander vuil, gescheurde naden of verbindingen, of het feit dat de dakgoten aan vervanging toe zijn.” – Dakdekker aan het woord

Dakgoot laten repareren? Vergelijk gratis offertes!

Vraag gratis offertes aan en ontdek de scherpe prijzen!


Dakgoot repareren met bitumen

Een uitstekende keuze voor het repareren van dakgoten is bitumen, vooral bij lekkages en scheuren. Het vormt een sterke, waterdichte en flexibele laag die zich goed hecht aan de dakgoot, ongeacht het materiaal. Het proces ziet er als volgt uit:

 1. Gebruik schuurpapier om het te herstellen dakgootgedeelte licht op te schuren. Dit verwijdert corrosie, roest en ander vastzittend vuil, wat de hechting van het vloeibare rubber ten goede komt.
 2. Breng met een platte kwast het vloeibare rubber gelijkmatig aan in de dakgoot.
 3. Zorg dat u meerdere lagen aanbrengt voor een adequate dikte en afdichting. Over het algemeen zijn 2 tot 3 lagen afdoende.
 4. Controleer na het aanbrengen van de benodigde laagdikte of er geen water meer lekt uit het gerepareerde gebied. Is dit het geval, dan is uw dakgoot succesvol gerepareerd met vloeibaar rubber.Stap voor stap uitgelegd: reparatie met vloeibaar rubber (Rubber Seal)
Dakgoot reparatie met kit

Het gebruik van kit is een gangbare methode voor het dichten van kleine naden en kieren in dakgoten.

Kies een hoogwaardige, weerbestendige kit die compatibel is met het materiaal van de dakgoot. De toepassing is eenvoudig: maak het gebied schoon, droog en vetvrij, breng de kit aan en strijk het glad voor een nette afwerking van de dakgoten.

Deze methode is kosteneffectief. Het is ideaal voor preventief onderhoud en kleine reparaties, waardoor verdere schade en lekkages worden voorkomen.

Reparatie van dakgoot met tape of waterdichte spray

Voor snelle en tijdelijke reparaties zijn waterdichte tape en sprays uitermate geschikt. Deze producten zijn ideaal voor het snel afdichten van kleine lekken en kunnen worden toegepast zonder speciaal gereedschap. Mocht y besluiten een waterdichte spray te willen gebruiken voor de reparatie van uw dakgoot, volg dan deze instructies:

 1. Voer de voorbereidingen uit zoals eerder in dit artikel beschreven.
 2. Zorg ervoor dat u de spuitbus grondig schudt, gedurende minimaal één minuut.
 3. Richt de spray daarna op het gebied waar de lekkage zich voordoet.
 4. Laat het ongeveer 10 minuten drogen voordat u een tweede laag aanbrengt.
 5. Voor een optimale opslag, houd de bus ondersteboven en spuit deze leeg.
 6. Geef de aangebrachte waterdichte coating voldoende tijd om te drogen, waarna u dakgoot weer naar behoren functioneert.

dakgoten repareren

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het repareren van de dakgoot?

De kosten voor dakgootreparatie variëren afhankelijk van het type reparatie en het gebruikte materiaal.

Eenvoudige reparaties zoals het gebruik van kit of tape kunnen beginnen bij €50,-, terwijl uitgebreidere methoden zoals het gebruik van EPDM of vloeibaar rubber kunnen oplopen tot €200,- of meer. De exacte kosten hangen af van de omvang van de schade, de benodigde materialen en de arbeidskosten. Over het algemeen kunt u uitgaan van een uurtarief van €35,- tot €45,- per uur voor de dakdekker zelf. Onderstaand is gewerkt met totaalprijzen, inclusief arbeid. Besparen? Vergelijk dan gratis offertes.

Kosten dakgoot reparatie 2024

Reparatiemethode Gemiddelde kosten (incl. arbeid)*
Zinken dakgoot met metaalreparatie €150,- tot €300,-
Pvc dakgoot met pvc lijm €100,- tot €250,-
Aluminium/koperen dakgoot repareren €200,- tot €400,-
Universele reparatiemethoden €100,- tot €200,-
Vloeibaar rubber €100,- tot €200,-
Kit €50,- tot €150,-
EPDM reparatie €150,- tot €300,-
Tape of spray €50,- tot €100,-

*Dit zijn gemiddelde kosten die sterk afhangen van de situatie en de mate van beschadiging. De kosten zijn inclusief arbeidskosten van de dakdekker.

Dakgoot vervangen of repareren?

Bij pvc dakgoten kan vervanging vaak voordeliger zijn dan reparatie vanwege de lage kosten van het materiaal en eenvoudige installatie. Bij aluminium, zink of koperen dakgoten, waar materialen duurder zijn en de installatie complexer, kan reparatie vaak een kosteneffectievere oplossing zijn. Overweeg de staat en leeftijd van de dakgoot bij het maken van deze beslissing.

Tips voor langere levensduur

Regelmatig onderhoud kan de levensduur van de dakgoot aanzienlijk verlengen. Dit omvat regelmatige reiniging, het verwijderen van bladeren en afval, en het controleren op en repareren van kleine beschadigingen. Doe dit minstens 2 keer per jaar. Het installeren van bladvangers kan helpen verstoppingen te voorkomen. Hetzelfde geldt overigens voor de regenpijp.

dakgoot reparatie bedrijf

Op zoek naar een dakgoot reparatie bedrijf! Vergelijk gratis offertes!

Het is verstandig om gratis offertes van verschillende reparatiebedrijven te vergelijken voordat u een keuze maakt. Zo krijgt u een duidelijk beeld van de kosten en kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Kies niet alleen op basis van prijs, maar overweeg ook de ervaring en reputatie van het bedrijf.

Veelgestelde vragen over dakgoot reparatie

We hebben een paar veelgestelde vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet over dakgoot reparatie.

1. Wat zijn veelvoorkomende tekenen dat mijn dakgoten gerepareerd moeten worden?

Veelvoorkomende tekenen zijn doorhangende dakgoten, water dat over de randen stroomt, zichtbare scheuren of gaten, afbladderende verf in de buurt van de dakgoten en waterschade of vlekken op de gevelbekleding of fundering van uw huis.

2. Kan ik zelf mijn dakgoten repareren, of moet ik een professional inhuren?

Kleine reparaties, zoals het dichten van een gat of het opnieuw bevestigen van een los stuk, kunnen vaak door een huiseigenaar worden gedaan met de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen. Voor uitgebreidere schade of voor reparaties aan hoge of moeilijk bereikbare dakgoten is het veiliger en effectiever om een professional in te huren.

3. Hoe vaak moeten dakgoten worden geïnspecteerd en onderhouden?

Dakgoten moeten minstens twee keer per jaar worden geïnspecteerd, meestal in het voor- en najaar. Regelmatig onderhoud, zoals het verwijderen van bladeren en puin, kan veelvoorkomende problemen voorkomen.

4. Welke materialen worden gebruikt voor het repareren van dakgoten?

Reparatiematerialen zijn afhankelijk van het type goot. Veelgebruikte materialen zijn kit voor het afdichten van voegen en scheuren, patches voor het bedekken van gaten en hangers of beugels voor het vastzetten van losse secties. Materialen zoals vinyl, aluminium en koper worden vaak gebruikt, passend bij het materiaal van de goot.

5. Hoe lang duurt een typische dakgootreparatie?

De tijd voor reparatie varieert op basis van de omvang van de schade. Eenvoudige reparaties kunnen een maximaal een paar uur duren, terwijl uitgebreidere werkzaamheden een hele dag of langer in beslag kunnen nemen, vooral als onderdelen op maat moeten worden gemaakt of vervangen.