Benieuwd naar de kosten van een dakgoot reparatie?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Dakgoot reparatie: werkwijze en kosten 2024

Het repareren van een dakgoot is cruciaal om waterschade aan uw huis te voorkomen. Dit uitgebreide artikel bespreekt de verschillende soorten dakgoten, reparatiemethoden, gemiddelde kosten in 2024, en geeft tips voor een langere levensduur van uw dakgoot.

Een goed onderhouden dakgoot is essentieel voor de afvoer van regenwater en het voorkomen van lekkages. Afhankelijk van het materiaal en de omvang van de schade kan de reparatie variëren in moeilijkheid en kosten.

dakgoot of regenpijp lekkage herstellen

Om wat voor soort dakgoot gaat het, en wat is het probleem?

Het type dakgoot bepaalt de aanpak van de reparatie. Er zijn verschillende materialen zoals zink, PVC, aluminium, en koper. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen en vraagt om specifieke reparatiemethoden.

Zo zijn zinken dakgoten sterk en duurzaam, maar kunnen ze na verloop van tijd corroderen of lekken.

PVC dakgoten zijn licht en makkelijk te installeren, maar kunnen beschadigen door extreme weersomstandigheden.

Aluminium dakgoten zijn roestbestendig en duurzaam, terwijl koperen dakgoten uitblinken in levensduur en uitstraling, maar duurder zijn in onderhoud.

Veelvoorkomende oorzaken van dakgootschade zijn een verstopte dakgoot door bladeren en takken, vorstschade, en slijtage door ouderdom. Regelmatig onderhoud en inspectie kunnen helpen om dergelijke problemen te voorkomen.

Het is belangrijk om een dakgoot lekkage snel op te lossen. U zult misschien denken “Ach, het water komt vanzelf naar beneden”. Echter moet u de ernst niet onderschatten.

Er kan bijvoorbeeld schade ontstaan aan de muur of de dakconstructie. Wanneer er op die plekken ook lekkage ontstaat, loopt u ook binnen in huis het risico op waterschade. Maar denk ook aan bijvoorbeeld funderingsschade door waterophoping aan de basis van de woning, overstroming van dakgoten of uw kelder, en schade aan uw tuin rondom de woning.

Tip: Bij kleine beschadigingen of tijdelijke reparaties kunt u prima zelf de dakgoot reparatie uitvoeren. Gaat het echter om grotere reparatie, of wilt u zeker zijn van vakwerk, schakel dan een specialist in. Die kan u ook voorzien van deskundig advies over de beste methode en oplossing. Vergelijk gratis en zonder verplichtingen offertes.

Belangrijk om eerst de dakgoot schoon te maken

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle dakgootreparatie. Begin altijd met het verwijderen van vuil, bladeren en ander afval uit de dakgoot. Dit voorkomt verstoppingen en geeft u een duidelijk zicht op eventuele beschadigingen. Een schone dakgoot zorgt ook voor een betere hechting van reparatiematerialen.

Voorbereiding:
Gebruik een stevige ladder en draag handschoenen voor veiligheid. Spoel de dakgoot na het schoonmaken met water om resterend vuil te verwijderen en eventuele lekken te identificeren.

Zinken dakgoot repareren (met vloeibaar zink)

Zinken dakgoten kunnen effectief gerepareerd worden met vloeibaar zink. Deze methode is ideaal voor het dichten van kleine scheurtjes en gaatjes.

  1. Reinig eerst het beschadigde gebied grondig en zorg dat het droog is.
  2. Breng dan het vloeibare zink aan op het beschadigde deel.

Deze reparatie is duurzaam en zorgt ervoor dat de dakgoot weer jaren mee kan. Het is wel belangrijk dat deze reparatie zorgvuldig wordt uitgevoerd om verdere corrosie en lekkage te voorkomen.

PVC dakgoot repareren (met PVC lijm)

Een PVC dakgoot is relatief eenvoudig te repareren. Kleine scheuren of gaten kunnen snel gefixt worden met PVC lijm.

  1. Zorg dat het te repareren gebied schoon en droog is voor de beste hechting.
  2. Breng de lijm aan op beide zijden van de beschadiging en druk deze stevig tegen elkaar.

Laat het voldoende tijd drogen. Dit is een eenvoudige en kosteneffectieve manier om uw PVC dakgoot weer functioneel te maken.

Aluminium of koperen dakgoot repareren: hoe werkt dat?

Aluminium en koperen dakgoten vereisen vaak een specifieke aanpak vanwege hun unieke eigenschappen. Voor aluminium goten is het belangrijk om een reparatiemethode te kiezen die niet alleen hecht maar ook corrosiebestendig is. Gewoonlijk worden hier speciale metalen reparatiekits of epoxyharsen voor gebruikt.

Koperen dakgoten daarentegen vragen om producten die compatibel zijn met koper en geen verdere oxidatie veroorzaken. Solderen is een veelgebruikte methode voor koperen dakgoten, hoewel dit een zekere mate van vakmanschap vereist. Deze reparaties zijn duurzamer maar kunnen complexer zijn, waardoor professionele hulp aan te raden is.

“Lekkende dakgoten kunnen grote lekkages en vochtplekken veroorzaken. Het is verstandig om uw dakgoten snel te laten repareren om schade aan uw huis te voorkomen. Mogelijke oorzaken van lekkende dakgoten zijn verstoppingen met bladeren en ander vuil, gescheurde naden of verbindingen, of het feit dat de dakgoten aan vervanging toe zijn.” – Dakdekker aan het woord

Dakgoot laten repareren?

Vraag gratis offertes aan en ontdek de scherpe prijzen!


Wat zijn universele reparatiemogelijkheden (geschikt voor elke dakgoot)?

Er zijn verschillende universele reparatiemethoden die geschikt zijn voor vrijwel elk type dakgoot, ongeacht het materiaal. Een veelgebruikte optie is het gebruik van flexibele afdichtingsmiddelen of coatings die een waterdichte laag vormen en zich goed hechten aan verschillende oppervlakken. Deze producten zijn ideaal voor het snel dichten van kleine scheuren en gaatjes.

Een andere optie is het gebruik van universele waterdichte tapes die gemakkelijk aan te brengen zijn en een goede tijdelijke oplossing bieden. Voor grotere reparaties kunnen universele reparatielapjes of -banden die zelfklevend zijn en weersbestendigheid bieden, een effectieve oplossing zijn.


Dakgoot repareren met bitumen

Een uitstekende keuze voor het repareren van dakgoten is bitumen, vooral bij lekkages en scheuren. Het vormt een sterke, waterdichte en flexibele laag die zich goed hecht aan de dakgoot, ongeacht het materiaal.

Het aanbrengen is relatief eenvoudig: reinig het beschadigde gebied grondig en breng het vloeibare rubber gelijkmatig aan. Laat het uitharden volgens de instructies. Deze methode is bijzonder effectief voor zowel kleine als grote beschadigingen en biedt een duurzame oplossing die bestand is tegen diverse weersomstandigheden.Stap voor stap uitgelegd: reparatie met vloeibaar rubber (Rubber Seal)
Dakgoot reparatie met kit

Het gebruik van kit is een gangbare methode voor het dichten van kleine naden en kieren in dakgoten.

Kies een hoogwaardige, weerbestendige kit die compatibel is met het materiaal van de dakgoot. De toepassing is eenvoudig: maak het gebied schoon, droog en vetvrij, breng de kit aan en strijk het glad voor een nette afwerking van de dakgoten.

Deze methode is kosteneffectief. Het is ideaal voor preventief onderhoud en kleine reparaties, waardoor verdere schade en lekkages worden voorkomen.

Dakgoot repareren met EPDM

EPDM is een robuust materiaal dat uitstekend geschikt is voor het repareren van grotere beschadigingen in dakgoten. EPDM-lapjes of -tape zijn eenvoudig aan te brengen en bieden een waterdichte en duurzame oplossing.

Zorg dat het gebied waar de EPDM wordt aangebracht schoon en droog is.

Snijd het EPDM-materiaal op maat en bevestig het stevig op de beschadigde plek.

Deze methode is vooral aan te raden voor grotere scheuren of gaten en kan de levensduur van uw dakgoot aanzienlijk verlengen.

Reparatie van dakgoot met tape of waterdichte spray

Voor snelle en tijdelijke reparaties zijn waterdichte tape en sprays uitermate geschikt. Deze producten zijn ideaal voor het snel afdichten van kleine lekken en kunnen worden toegepast zonder speciaal gereedschap.

Reinig het gebied, breng de tape of spray aan, en zorg voor een goede dekking.

Hoewel dit een snelle oplossing biedt, is het vaak een tijdelijke maatregel. Regelmatige inspectie en eventuele heraanbrenging kunnen nodig zijn, vooral in gebieden met extreme weersomstandigheden.

dakgoten repareren

Wat zijn de gemiddelde kosten van de reparatie?

De kosten voor dakgootreparatie variëren afhankelijk van het type reparatie en het gebruikte materiaal.

Eenvoudige reparaties zoals het gebruik van kit of tape kunnen beginnen bij €50,-, terwijl uitgebreidere methoden zoals het gebruik van EPDM of vloeibaar rubber kunnen oplopen tot €200,- of meer. De exacte kosten hangen af van de omvang van de schade, de benodigde materialen en de arbeidskosten. Over het algemeen kunt u uitgaan van een uurtarief van €35,- tot €45,- per uur voor de dakdekker zelf. Onderstaand is gewerkt met totaalprijzen, inclusief arbeid. Besparen? Vergelijk dan gratis offertes.

Kosten dakgoot reparatie 2024

Reparatiemethode Gemiddelde kosten (incl. arbeid)*
Zinken dakgoot met metaalreparatie €150,- tot €300,-
PVC dakgoot met PVC lijm €100,- tot €250,-
Aluminium/koperen dakgoot repareren €200,- tot €400,-
Universele reparatiemethoden €100,- tot €200,-
Vloeibaar rubber €100,- tot €200,-
Kit €50,- tot €150,-
EPDM reparatie €150,- tot €300,-
Tape of spray €50,- tot €100,-

*Dit zijn gemiddelde kosten die sterk afhangen van de situatie en de mate van beschadiging. De kosten zijn inclusief arbeidskosten van de dakdekker.

Dakgoot vervangen of repareren?

Bij PVC dakgoten kan vervanging vaak voordeliger zijn dan reparatie vanwege de lage kosten van het materiaal en eenvoudige installatie. Bij aluminium, zink of koperen dakgoten, waar materialen duurder zijn en de installatie complexer, kan reparatie vaak een kosteneffectievere oplossing zijn. Overweeg de staat en leeftijd van de dakgoot bij het maken van deze beslissing.

Tips voor langere levensduur

Regelmatig onderhoud kan de levensduur van de dakgoot aanzienlijk verlengen. Dit omvat regelmatige reiniging, het verwijderen van bladeren en afval, en het controleren op en repareren van kleine beschadigingen. Doe dit minstens 2 keer per jaar. Het installeren van bladvangers kan helpen verstoppingen te voorkomen. Hetzelfde geldt overigens voor de regenpijp.

dakgoot reparatie bedrijf

Vergelijk offertes en bespaar op de kosten van een dakgoot reparatie bedrijf!

Het is verstandig om gratis offertes van verschillende reparatiebedrijven te vergelijken voordat u een keuze maakt. Zo krijgt u een duidelijk beeld van de kosten en kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Kies niet alleen op basis van prijs, maar overweeg ook de ervaring en reputatie van het bedrijf.

Veelgestelde vragen

We hebben een paar veelgestelde vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet.

1. Wat zijn veelvoorkomende tekenen dat mijn dakgoten gerepareerd moeten worden?

Veelvoorkomende tekenen zijn doorhangende dakgoten, water dat over de randen stroomt, zichtbare scheuren of gaten, afbladderende verf in de buurt van de dakgoten en waterschade of vlekken op de gevelbekleding of fundering van uw huis.

2. Kan ik zelf mijn dakgoten repareren, of moet ik een professional inhuren?

Kleine reparaties, zoals het dichten van een gat of het opnieuw bevestigen van een los stuk, kunnen vaak door een huiseigenaar worden gedaan met de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen. Voor uitgebreidere schade of voor reparaties aan hoge of moeilijk bereikbare dakgoten is het veiliger en effectiever om een professional in te huren.

3. Hoe vaak moeten dakgoten worden geïnspecteerd en onderhouden?

Dakgoten moeten minstens twee keer per jaar worden geïnspecteerd, meestal in het voor- en najaar. Regelmatig onderhoud, zoals het verwijderen van bladeren en puin, kan veelvoorkomende problemen voorkomen.

4. Welke materialen worden gebruikt voor het repareren van dakgoten?

Reparatiematerialen zijn afhankelijk van het type goot. Veelgebruikte materialen zijn kit voor het afdichten van voegen en scheuren, patches voor het bedekken van gaten en hangers of beugels voor het vastzetten van losse secties. Materialen zoals vinyl, aluminium en koper worden vaak gebruikt, passend bij het materiaal van de goot.

5. Hoe lang duurt een typische dakgootreparatie?

De tijd voor reparatie varieert op basis van de omvang van de schade. Eenvoudige reparaties kunnen een maximaal een paar uur duren, terwijl uitgebreidere werkzaamheden een hele dag of langer in beslag kunnen nemen, vooral als onderdelen op maat moeten worden gemaakt of vervangen.