Dakgootbescherming: welke opties zijn er?

Vergelijk gratis offertes van dakspecialisten en bespaar!

Het beschermen van uw dakgoten is van groot belang om de levensduur van uw dak te verlengen en onnodige kosten en overlast te voorkomen. Er zijn verschillende opties zoals een dakgoot egel, vogelschroot of bladvanger. Al deze opties helpen met het verhelpen van verschillende problemen. Een egel wordt bijvoorbeeld gebruikt om de ophoop van bladeren tegen te gaan, een vogelschroot zorgt ervoor dat vogels niet meer kunnen nesten in uw dakgoot.

Op deze pagina leest u over de verschillende methoden van dakgootbescherming, waaronder bescherming tegen vogels en bladeren, en bespreken we de voordelen en kosten.

Korte samenvatting over dakgootbescherming

 • Dakgootbescherming is belangrijk om verstoppingen en schade door vogels en bladeren te voorkomen.
 • Verschillende beschermingsopties, zoals gootdrains, vogelschroot en bladvangers, bieden specifieke voordelen afhankelijk van uw behoeften.
 • Voor het plaatsen van dakgootbescherming zijn gereedschappen zoals meet- en schoonmaakgereedschap, bevestigingsmaterialen en zaaggereedschap nodig.
 • Kosten variëren met het type bescherming; dakgoot egel en gootdrain kosten ongeveer €5,- tot €6,- per meter, terwijl vogelschroot en bladvangers vanaf ongeveer €2,- en €5,- starten.
 • Het inschakelen van een professionele dakdekker kost tussen €35,- en €60,- per uur, wat aan te raden is voor complexe installaties.

Welke keuzes kunt u maken bij dakgootbescherming?

Dakgootbescherming omvatten verschillende producten en technieken om uw dakgoten vrij te houden van bladeren, vuil en ongewenste gasten zoals vogels. De keuze van het type bescherming hangt af van de specifieke problemen waarmee uw dakgoten te maken hebben. Er zijn verschillende opties voor dakgootbescherming:

 • Dakgoot egel: dit is een borstelachtige structuur die in de dakgoot wordt geplaatst en helpt om bladeren en vuil tegen te houden.
 • Gootdrain: een gaas of net dat over de dakgoot wordt gespannen om vuil tegen te houden.
 • Vogelschroot: speciale strips die voorkomen dat vogels onder uw dakpannen en in de dakgoot nestelen.
 • Bladvanger en bladrooster: een filter of rooster dat over de afvoer van de dakgoot wordt geplaatst om te voorkomen dat bladeren de afvoer verstoppen.

Hieronder ziet u per soort bescherming nog de meest gebruikelijke gebruikssituatie.

Soort bescherming Beschrijving Gebruikssituatie
Dakgoot egel Flexibele borstel die in de goot ligt Voorkomen van bladeren en takjes
Gootdrain Net- of gaasstructuur over de goot Beschermen tegen bladeren, takken, en dieren
Vogelschroot Strips die voorkomen dat vogels onder dakpannen nestelen Voorkomen van nestbouw door vogels
Bladvanger Filtersysteem bij de afvoer van de goot Afvangen van bladeren voordat ze de afvoer bereiken

Dakgoot beschermen tegen bladeren en dieren? Schakel een specialist in!

Vraag gratis offertes aan en ontdek de scherpe prijzen!

Wat zijn de voordelen van dakgootbescherming?

Ten eerste voorkomt het verstoppingen in de dakgoot door bladeren, takken en ander vuil. Dit vermindert de kans op overstromingen en wateroverlast, wat kan leiden tot schade aan uw gevel en fundering. Daarnaast voorkomt dakgootbescherming dat vogels en knaagdieren nesten maken in uw dakgoten, wat verstoppingen en schade kan veroorzaken.

Bij het plaatsen van nieuwe dakgoten is dakgootbescherming vaak onderdeel van de dakgoot afwerking.

dakgoot beschermen

Wat kost dakgootbescherming?

De kosten voor dakgootbescherming variëren afhankelijk van het gekozen type. Een dakgoot egel, een borstelachtige structuur die helpt bladeren en vuil op te vangen, kost ongeveer €5,- per meter. Gootdrain, een net of gaas dat over de goot wordt gespannen, is beschikbaar vanaf €6,- per meter.

Voor vogelschroot, dat voorkomt dat vogels nesten in de goten bouwen, beginnen de prijzen bij ongeveer €2,- per meter. Een bladvanger, een filter of rooster dat over de afvoer wordt geplaatst, kost vanaf ongeveer €5,-. Daarnaast, als u een dakdekker inschakelt voor de installatie, variëren de arbeidskosten tussen €35 en €60 per uur.

Dakgoot beschermen kosten 2024

Soort dakgootbescherming Kosten*
Dakgoot egel Vanaf €5,- per meter
Gootdrain Vanaf €6,- per meter
Vogelschroot Vanaf €2,- per meter
Bladvanger Vanaf €5,-
Kosten dakdekker €35,- en €60,- per uur

*Deze prijzen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de leverancier en de specifieke omstandigheden van uw dak. Op zoek naar een specialist? Vergelijk gratis offertes!

Dakgoot beschermen tegen vogels: een vogelschroot

Een vogelschroot is een effectieve vogelwering om te voorkomen dat vogels nesten bouwen in uw dakgoten. Deze schroot bestaat uit een reeks spikes of borstels die worden aangebracht op plaatsen waar vogels graag nestelen, zoals onder dakpannen of in de hoeken van dakgoten.

Vogelschroot werkt als een fysieke barrière. De spikes of borstels maken het ongemakkelijk voor vogels om op de behandelde oppervlakken te landen of nesten te bouwen. Dit is een humane manier om vogels af te schrikken, zonder ze schade toe te brengen.

Dakgoot beschermen tegen bladeren: een bladvanger

Bladeren kunnen een groot probleem vormen voor dakgoten, vooral in de herfst. Een bladvanger is een eenvoudige maar effectieve oplossing om dit probleem aan te pakken.

Een bladvanger wordt meestal geïnstalleerd bij de afvoer van de dakgoot. Het is een soort zeef die grote stukken vuil zoals bladeren en takjes opvangt, terwijl water vrij door kan stromen. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt ervoor dat het water goed wordt afgevoerd.

dakgootbescherming

Hoe installeert u dakgootbescherming? Een stappenplan!

We helpen u graag met de installatie van uw dakgootbescherming. Hier is een algemeen stappenplan voor de installatie:

 • Schoonmaken: begin met het grondig schoonmaken van uw dakgoten. Verwijder alle bladeren, takken en ander vuil.
 • Meten: meet uw dakgoten om te bepalen hoeveel materiaal u nodig heeft.
 • Plaatsen: plaats de dakgootbescherming volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan betekenen dat u de bescherming vastklikt, vastlijmt of vastspijkert aan de dakgoot.
 • Controleren: controleer regelmatig of de dakgootbescherming nog goed functioneert en vrij is van vuil.

Voor het plaatsen en monteren van dakgootbescherming zijn enkele belangrijke gereedschappen en materialen nodig. Dit zijn:

 • Meetgereedschap: om de lengte van de dakgoten nauwkeurig te meten.
 • Schoonmaakgereedschap: zoals een ladder, handschoenen en een schepje om de dakgoten schoon te maken voordat de bescherming wordt geplaatst.
 • Bevestigingsmateriaal: afhankelijk van het type dakgootbescherming, kunnen dit spijkers, schroeven, klemmen of lijm zijn.
 • Zaaggereedschap: voor het op maat zagen van de beschermingsmaterialen, indien nodig.
 • Veiligheidsuitrusting: zoals veiligheidshandschoenen en eventueel een veiligheidshelm.

Met de bovenstaande benodigdheden wordt het installeren van dakgootbescherming optimaal gedaan. Liever toch een specialist inschakelen?

Dakgootbescherming laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Hoewel sommige dakgootbeschermingen relatief eenvoudig zelf te installeren zijn, kan het in sommige gevallen verstandig zijn om een professional in te schakelen. Dit is vooral het geval bij complexere systemen of als u niet zeker bent van uw doe-het-zelfvaardigheden. Vraag gratis offertes aan via Joslaan om een idee te krijgen van de kosten en opties voor uw specifieke situatie.

Veelgestelde vragen over dakgootbescherming

Hieronder geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen van onze bezoekers over dakgootbescherming.

Hoe kies ik de juiste dakgootbescherming?

Kies op basis van het soort vuil en blad dat veel in uw omgeving voorkomt, de vorm en maat van uw dakgoten, en uw budget.

Kan ik dakgootbescherming zelf installeren?

Veel soorten dakgootbescherming zijn ontworpen voor doe-het-zelf installatie, maar sommige, vooral ingewikkelder systemen, kunnen beter door professionals geïnstalleerd worden.

Hoe vaak moet ik mijn dakgoten schoonmaken met dakgootbescherming?

Hoewel dakgootbescherming het onderhoud vermindert, is het aan te raden om de goten en bescherming minstens eenmaal per jaar te controleren en indien nodig te reinigen.

Welke problemen kunnen optreden als ik geen dakgootbescherming gebruik?

Zonder dakgootbescherming kunnen dakgoten snel verstopt raken door bladeren, takjes, en ander vuil. Dit kan leiden tot overstromingen, waterschade aan de gevel en het dak, en kan zelfs de fundering van het huis aantasten door overlopend water.