daklekkage

Daklekkage

Last van lekkage in het dak? Met alle regenval en stormen in Nederland is een daklekkage geen onbekend probleem. Een loodgieter kan een lekkage in een platte of hellende daken in korte tijd opsporen én repareren, zodat u snel van uw problemen verlost bent. Schakel snel een expert in!

Start gratis offerteaanvraag

Door de daklekkage zo snel mogelijk te laten herstellen, voorkomt u vervelende problemen zoals houtrot en schimmel. Op deze pagina leest u meer over de oorzaken en gevolgen van daklekkages. Ook leest u hoe loodgieters beschadigingen aan het dak, schoorstenen of dakkapellen herstellen.

Bent u op zoek naar een specialist uit uw eigen regio? Zoek niet verder en vraag een gratis én vrijblijvende offerte aan!

Gratis offertes vergelijken

Met spoed een specialist voor een dakreparatie nodig?

Maak gebruik van de 24-uurs spoedservice!

Dak lekt, wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende zaken die een daklekkage kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen is het weer de oorzaak. Door temperatuurverschillen zet de bedekking op het dak uit en krimpt het weer, waardoor de bedekking verzwakt of scheurt. Zware regenval kan ook voor lekkage zorgen. Als het water op een plat dak te lang blijft liggen, tast het de bedekking aan.

Een andere mogelijke oorzaak is een constructiefout of bouwveroudering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een scheur in de dakgoot, of slijtage bij dakkapellen of dakramen.

De meest voorkomende oorzaken van daklekkage:

  • Een beschadiging aan de bedekking
  • Een verstopte of kapotte dakgoot
  • Slijtage van een dakraam
  • Een beschadiging van de dakkapel

Dakdekker nodig? 24-uurservice!

Lekt uw dak? Dat is erg vervelend! Het is belangrijk dat u snel een vakman inschakelt om het lek te komen tekst en verhelpen, om ergere schade te voorkomen. Een lekkage bij platte en hellende daken veroorzaakt veel schade aan de dakconstructie, zeker als u er niet op tijd bij bent.

Maak gebruik van de 24-uursservice en profiteer van de volgende voordelen:

  • Een specialist levert een snelle en vakkundige reparatie.
  • U voorkomt grote schade.
  • Bij spoed staat er binnen 30 minuten een vakman op de stoep!

Daklekkage herkennen

Vaak is het eerste teken van een daklekkage of een plafond lekkage een lelijke vochtplek op het plafond. Het probleem hiervan is dat het dak meestal al langer lekt voordat de vochtplekken ontstaan. Ook is de locatie van de vochtplekken niet per se de plek van de lekkage.
Andere tekenen die erop wijzen dat uw platte dak lekt, zijn schimmelvorming op het plafond of op de muren en een loslatende wandafwerking. Door de hogere luchtvochtigheid zal het behang, stucwerk of verlaag loslaten of afbladderen. Met behulp van een dakinspectie kunt u mogelijke lekkages al eerder herkennen. De loodgieter zoekt dan naar zwakke plekken en herstelt deze nog voor het dak lekt.

gevolgen lekkage dak

Gevolgen van daklekkage

Daklekkages hebben vervelende gevolgen. Water en vocht richten grote schade aan de dakconstructie aan. Houtrot ligt op de loer en moet snel gerepareerd worden, voordat het nodig is om de balken te vervangen.

Naast houtrot krijgt u ook last van vocht- en schimmelplekken in huis. Deze zijn niet alleen erg lelijk maar ook slecht voor uw gezondheid. U kunt last krijgen van luchtwegproblemen.

Daklekkage opsporen

U herkent een lekkage aan het dak in de meeste gevallen aan de hand van vocht- of zelfs schimmelplekken. Helaas zitten deze plekken meestal niet op de plek waar het leuk zich daadwerkelijk bevindt. Het water dat naar binnen lekt, loopt namelijk vanzelf naar het laagste punt en daar ontstaat uiteindelijk de waterschade.

Een vochtspecialist spoort het lek snel voor u op!

Loodgieters gebruiken verschillende lekdetectie technieken voor het opsporen van een lekkage. Bij een daklekkage past hij meestal rookgasdetectie toe. Hij spuit dan rook in uw woning. Waar de rook naar buiten komt, bevindt zich het lek. Daarnaast wordt thermografie vaak gebruikt.

Rookgasdetectie

De meest gebruikte vorm van lekdetectie om lekkage op te sporen, is rookgasdetectie. Bij deze lekdetectie wordt rook onder de dakspanten gespoten. Daarna kijkt de professional aan de buitenzijde waar dit rookgas ontsnapt. Zo achterhaalt de specialist de lekkage snel en eenvoudig. Vervolgens wordt samen met de cliënt gekeken naar mogelijke oplossingen. Andere lekdetectie technieken zoals thermografie en endoscopie kunnen indien nodig ook ingezet worden. Onze medewerkers hebben daarnaast jarenlange ervaring, wat het detectie proces bespoedigt.

Thermografie

Bij thermografie gebruikt de specialist een infraroodcamera om een warmtebeeld te maken. Door een lek in daken kan niet alleen vocht naar binnen komen, er ontsnapt ook warmte uit uw woning naar buiten. Het warmte lek wordt snel zichtbaar met een infraroodcamera. Het voordeel van deze manier van lekdetectie is dat er geen hak- en breekwerk nodig is.

Laat een daklekkage zo snel mogelijk repareren!

Vraag snel een gratis offerte aan van een voordelige lekkagespecialist.

Daklekkage repareren: hoe gaat een dakdekker te werk?

Na het opsporen van de lekkage repareert de vakman het waterlek. Een reparatie bij platte daktypes is gemakkelijk dan bij hellende daken. Bij bitumen en EPDM is het mogelijk een reparatiestrook aan te brengen om het dak weer waterdicht te maken. De loodgieter versmelt de reparatiestrook met de dakafwerking, zodat water niet meer naar binnen kan komen.

Hoe worden hellende daken gerepareerd?

De lekkagespecialist vervangt bijvoorbeeld enkele kapotte dakpannen of de nokvorst helemaal bovenop. Bij schoorstenen en dakkapellen kijkt hij goed naar de verbinding tussen de verschillende dakdelen. Ook is het mogelijk een lekkage te verhelpen door de dakgoten te vervangen.

Lees op deze pagina alles over daklekkage repareren!

kosten daklekkage

Wat kost een dakreparatie?

Bent u benieuwd naar de kosten van dakreparaties? Het verhelpen van daklekkages op uw platte daktype kost gemiddeld tussen de €40,- en €65,- per m². Heeft u een hellend daktype? Het vervangen van dakpannen kost gemiddeld €50,- tot €95 per m² en de nokvorsten €50,- per strekkende meter.

Meer prijzen weten? Lees meer op de pagina daklekkage repareren kosten.

In de volgende prijstabel vindt u een handig overzicht van gemiddelde kosten voor verschillende dakreparaties. Zo ziet u dat het vervangen van dakgoten gemiddeld €65,- per strekkende meter kost. Omdat iedere reparatie anders is, is het lastig om exacte prijzen te geven. Wilt u weten wat een dakreparatie u precies gaat kosten? Vraag dan een gratis en scherp geprijsde offerte aan!

Prijstabel: kosten dakreparatie in 2024

Soort reparatie Gemiddelde kosten*
Dakbedekking plat dak: zwakke gedeelte vervangen €40,- tot €65,- per m²
Dakbedekking hellend dak: enkele dakpannen vervangen €50,- tot €95 per m²
Nokvorsten vervangen €50,- per meter
Dakgoten vervangen €65,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw en arbeid. Vraag voor exacte prijzen, kosteloos een offerte aan.

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De kosten van dakreparaties worden door verschillende factoren beïnvloed. Het grootste gedeelte van de totaalprijs bestaat uit materiaalkosten. Daarnaast betaalt u arbeidskosten en voorrijkosten.

De kosten worden door de volgende factoren beïnvloed:

  • Soort dakbedekking: Het herstellen van bitumen en EPDM is goedkoper dan de herstelling van dakpannen.
  • Extra opties: U heeft tegen een meerprijs keuze uit extra opties, zoals een coating, die de levensduur van uw dak verlengen.
  • Locatie: Dakdekkers buiten de Randstad hanteren lagere tarieven dan dakdekkers die werken in de Randstad.

Lekkage plat dak

In de meeste gevallen zijn platte daken beplakt met bitumen of EPDM. Doordat water op het dak blijft liggen, ontstaat er snel lekkage op een plat dak. Voornamelijk de naden tussen verschillende delen dakbedekking zijn kwetsbaar.

Hoe lost de specialist lekken op?

Het verhelpen van lekkage op platte daken is in de meeste gevallen niet lastig. Wel is het opsporen van de exacte locatie van het lek een lastige klus. Een specialist gebruikt daar speciale apparatuur voor. Hij repareert de schade vervolgens snel met een reparatiestrip die hij op het EPDM of bitumen plakt. Bij ernstige daklekkage is het nodig de gehele bedekking te vervangen.

Lekkage pannendak

De analyse van een lekkage in een pannendak is vaak gemakkelijk. U ziet bijvoorbeeld dat na een herfststorm de dakpannen niet meer op hun plaats liggen, of zelfs missen. Ook scheuren in een dakpan ziet u snel. Een vervaagde glazuurlaag is echter minder goed te zien. Ziet u de boosdoener niet direct? Dan gaat de vakman het waterlek voor u opsporen.

Hoe repareert de specialist een waterlek?

De vakman vervangt kapotte of missende dakpannen. Gaat het om een vervaagde glazuurlaag? Dan hebben uw dakpannen waarschijnlijk hun levensduur bereikt en is het nodig alle pannen te vervangen.

lekkage dak

Lekkende dakgoot

Lekkage in dakgoten ontstaat door slijtage of slecht onderhoud. Het opsporen van lekkages in een dakgoot is meestal niet ingewikkeld. In de meeste gevallen bevindt het lek zich bij een van de naden of waar vuil zich heeft opgehoopt. Laat de goot zo snel mogelijk herstellen, om te voorkomen dat u vochtschade buiten of binnen uw woning krijgt.

Wat doet de vakman om het waterlek op te lossen?

Voor het oplossen van lekkende dakgoten gebruikt de specialist een reparatiepasta of een nieuwe binnenlaag. Indien nodig vervangt hij dakgootdelen. Hij gebruikt daarvoor goten met dezelfde vorm en van hetzelfde materiaal, zodat u later niets van de werkzaamheden ziet.

Lekkage dakkapel

Lekt uw dakkapel? Dit heeft mogelijk verschillende oorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak van lekkende dakkapellen is beschadigd dakleer. Afhankelijk van het soort bedekking zal de specialist dit verhelpen met behulp van een reparatiestrook of bitumenkit. Het kan echter ook voorkomen dat de daklekkage ergens anders vandaan komt. Wanneer de zijwangen van dakkapellen niet goed vast zitten, dan dringt het water hier naar binnen. Dit is eventueel te controleren met behulp van een schilmesje. Als u deze tussen de kitnaad en de zijwang kan brengen dan is het kitwerk de oorzaak. Als dit niet het geval is, dan is de kans groot dat de daklekkage zich bevindt bij het daklood of de kozijnen.

Lekkage bij dakraam

Lekkages bij dakraam zijn ontzettend vervelend en kunnen resulteren in een hoop schade. In de meeste gevallen is het bij een dakraam lastig om vast te stellen wat de oorzaak en locatie van het lek zijn. Vaak bevindt het waterlek zich in de aansluiting met het dak. Loodslabben zorgen daar voor een waterdichte aansluiting, maar als het lood beschadigd is loopt er water naar binnen.

De lekkagespecialist vervangt of repareert een kapot onderdeel of de omliggende loodslabben. Een nieuwe foamstrook voorkomt bijvoorbeeld lekkages door sneeuw. Wanneer de levensduur van uw dakraam bereikt is, is het verstandig om een nieuwe te laten plaatsen.

Lekkage lichtkoepel

Een lekkende lichtkoepel kan voor nare verrassingen zorgen in huis. Vaak komt dit door ouderdom, beschadigingen of slechte plaatsing. Het water kan via de randen of barsten in de koepel naar binnen komen.

Wat doet de vakman om het lek op te lossen?

De specialist zal de lichtkoepel goed inspecteren om het lek te vinden. Soms kan het simpelweg opgelost worden door de randen opnieuw te kitten. Als de lichtkoepel beschadigd is, kan deze vervangen worden. De vakman zorgt er altijd voor dat de nieuwe koepel goed past en waterdicht is.

Lekkage bij schoorsteen

Steeds minder mensen gebruiken hun schoorsteen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk om deze goed te onderhouden. Schoorstenen met achterstallig onderhoud vormen een risico voor daklekkages. Vermoedt u een daklekkage in de schoorsteen? De kans is groot dat dit komt door versleten voegwerk of beschadigde stenen. Dit geeft water de kans om naar binnen te dringen. Een andere veelvoorkomende oorzaak bij deze lekkages is het loodwerk. Wanneer het lood niet goed is aangesloten, is de schoorsteenpijp niet langer waterdicht. De specialist repareert dit zo snel mogelijk, zodat u geen last meer heeft van waterschade.

Hoe voorkom ik een daklekkage?

Zoals zo vaak wordt gezegd is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om een daklekkage te voorkomen. Goed onderhoud is hier een belangrijk onderdeel van. Houd uw platte dak zoveel mogelijk schoon. Vervuiling tast de dakafwerking aan en zorgt voor slijtage, hierdoor is de kans op lekkages een stuk groter. Het is ook belangrijk om de hemelwaterafvoer en de dakgoten goed schoon te houden. Wanneer regenwater niet goed weg loopt, zorgt dit voor beschadigingen en lekkages in uw huis. Tot slot is het aan te raden uw dak eens per jaar te controleren op zwakke plekken of beschadigingen. Zorg ook voor goede isolatie en ventilatie om een daklekkage bij vorst te voorkomen.

Lekkage dak: verzekering inschakelen?

Wanneer u te maken heeft met een lekkend plat dak, dan is de kans groot dat u ook last heeft van waterschade. Het is mogelijk dat uw plafond of wand beschadigd is geraakt en zelfs uw inboedel kan door waterschade beschadigen. In sommige gevallen dekt de verzekering uw schade. Bij een daklekkage kunt u beroep doen op uw inboedelverzekering of de opstalverzekering. Schade door storm of hevige regenval wordt eigenlijk altijd vergoed. Wanneer u de schade had kunnen voorkomen wordt er niets uitgekeerd. Bijvoorbeeld wanneer u het dakraam open heeft laten staan tijdens een regenbui.

lek in dak

Dakdekker inschakelen? Offerte aanvragen!

Heeft u last van een daklekkage en wilt u deze professioneel laten opsporen en laten maken? Of vermoedt u dat de schoorsteen of een dakkapel lekt? Neem dan snel contact op met een vakkundige lekkagespecialist. De vakman zorgt er altijd voor dat u snel van het vervelende lek af bent.

Contact opnemen?

Start gratis offerteaanvraag

Vul het offerteformulier in en u ontvangt snel een scherp geprijsde offerte van een loodgieter bij u uit de buurt. De offerte is geheel gratis én vrijblijvend, u zit nergens aan vast. Zo vindt u eenvoudig en snel een goede vakman uit de buurt!