Daklekkage

Met alle regenval in Nederland is een daklekkage geen onbekend probleem. Een loodgieter zal een lekkage in een plat of hellend dak in korte tijd opsporen én repareren zodat u van uw problemen verlost bent. Door de daklekkage zo snel mogelijk te verhelpen voorkomt u problemen zoals houtrot, schimmel of andere vochtproblemen. De specialist gebruikt diverse geavanceerde lekdetectie technieken om de lekkage op te sporen.

Op deze pagina leest u meer over de oorzaken en gevolgen van daklekkages. Ook leest u hoe loodgieters beschadigingen aan het dak, de schoorsteen of dakkapel herstellen. Bent u op zoek naar een specialist uit uw eigen regio? Vraag dan snel een vrijblijvende offerte aan!

daklekkage

Daklekkage? Maak gebruik van de 24-uursservice!

Vul het contactformulier in en uw lekkage wordt snel opgelost!

24-uursservice

24 uursservice

Lekt uw dak? In het geval van een lekkage is het belangrijk om zo snel mogelijk de hulp van een loodgieter in te schakelen. Een vakman zal zo snel mogelijk de lekkage opsporen en repareren, zodat u grote schade bespaard blijft. Een plat dak dat lekt veroorzaakt namelijk veel schade aan de dakconstructie, zeker als u er niet op tijd bij bent. In het geval van spoed is het mogelijk gebruik te maken van de 24 uursservice. Als u belt krijgt u direct contact met één van de loodgieters uit de regio, die bij spoed al binnen een half uur bij u op de stoep kunnen staan.

Oorzaken

Een daklekkage wordt door verschillende factoren veroorzaakt. Een belangrijke oorzaak van lekkages is het weer. Door het proces van vorst en dooi zet de dakbedekking uiteen en krimpt het weer. Dit verzwakt de dakbedekking, waardoor op den duur een scheur ontstaat. Zeker bij hevige regenval vormen de zwakke plekken in de dakbedekking een groot risico voor een lekkage. Een tweede mogelijke oorzaak is een constructiefout of bouwveroudering. Denk bijvoorbeeld aan scheuren in de dakgoot, problemen met de dakkapel of slijtage van een dakraam. Vaak is er in dit geval een flinke reparatie nodig. De meest voorkomende oorzaken van een daklekkage staan hieronder op een rijtje.

  • Een beschadiging aan de dakbedekking.
  • Een verstopte of beschadigde dakgoot.
  • Slijtage van een dakraam.
  • Beschadiging van de dakkapel.

Gratis offertes aanvragen

Omschrijving opdracht (*)herkennen lekkages

Daklekkage herkennen

Vaak is het eerste teken van een daklekkage een lelijke vochtplek op het plafond. Het probleem hiervan is dat het dak meestal al langer lekt voordat de vochtplekken ontstaan. Ook is de locatie van de vochtplekken niet per se de plek van de lekkage. Andere tekenen die er op wijzen dat uw plat dak lekt zijn schimmelvorming op het plafond of op de muren en een loslatende wandafwerking. Door de hogere luchtvochtigheid zal het behang, stucwerk of verlaag loslaten of afbladderen. Met behulp van een dakinspectie kunt u mogelijke lekkages al eerder herkennen. De loodgieter zoekt dan naar zwakke plekken en herstelt deze nog voor het dak lekt.

opsporen daklekkage

Daklekkage opsporen

Zoals u kunt lezen herkent u een lekkage aan het dak waarschijnlijk aan de hand van vocht- of zelfs schimmelplekken. Dit betekent alleen niet dat dit ook de plek is waar het dak daadwerkelijk lekt! Het water dat naar binnen lekt, loopt namelijk vanzelf naar het laagste punt en hier ontstaat uiteindelijk de waterschade. Het is dus belangrijk om een vakman in te schakelen voor het opsporen van de lekkage. Een loodgieter gebruikt verschillende lekdetectie technieken om een lekkage op te sporen, maar in het geval van een daklekkage maakt hij voornamelijk gebruik van lekdetectie door middel van rookgas.

Roogkasdetectie

De meest gebruikte vorm van lekdetectie om lekkage op te sporen, is rookgasdetectie. Bij deze lekdetectie wordt rook onder de dakspanten gespoten. Daarna kijkt de professional aan de buitenzijde waar dit rookgas ontsnapt. Zo achterhaalt de specialist de lekkage snel en eenvoudig. Vervolgens wordt samen met de cliënt gekeken naar mogelijke oplossingen. Andere lekdetectie technieken zoals thermografie en endoscopie kunnen indien nodig ook ingezet worden. Onze medewerkers hebben daarnaast jarenlange ervaring, wat het detectie proces bespoedigt.

Daklekkage repareren

Na het opsporen van de lekkage zal de vakman de dakbedekking repareren. Een reparatie bij een plat dak is een stuk gemakkelijker dan bij een hellend dak. In het geval van bitumen, dan voldoet het aanbrengen van een reparatiestrook om het plat dak weer waterdicht te maken. De loodgieter zal de reparatiestrook versmelten met de dakafwerking, zodat deze helemaal waterdicht is. Heeft u dakbedekking van EPDM? Ook dit zal een loodgieter repareren met behulp van een reparatiestrook. Hierbij is het belangrijk dat de vakman het oppervlak eerst goed reinigt en daarna met lijm goed vastmaakt.

24/7 een loodgieter beschikbaar voor een reparatie aan uw dakbedekking!

Vraag een vrijblijvende offerte aan en laat uw dak snel weer repareren.

Gratis offerte

Lekkage dakkapel

Lekt uw dakkapel? Dit heeft mogelijk verschillende oorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak van een lekkende dakkapel is beschadigd dakleer. Afhankelijk van het soort dakbedekking zal de specialist dit repareren met behulp van een reparatiestrook of bitumenkit. Het kan echter ook voorkomen dat de lekkage ergens anders vandaan komt. Wanneer de zijwangen van de dakkapel niet goed vast zitten, dan dringt het water hier naar binnen. Dit is eventueel te controleren met behulp van een schilmesje. Als u deze tussen de kitnaad en de zijwang kan brengen dan is het kitwerk de oorzaak. Als dit niet het geval is, dan is de kans groot dat de lekkage zich bevindt bij het daklood of de kozijnen.

Daklekkage bij schoorsteen

Steeds minder mensen gebruiken hun schoorsteen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk om deze goed te onderhouden. Schoorstenen met achterstallig onderhoud vormen een risico voor daklekkages. Vermoedt u een lekkage in de schoorsteen? De kans is groot dat dit komt door versleten voegwerk of beschadigde stenen. Dit geeft water de kans om naar binnen te dringen. Een andere veelvoorkomende oorzaak bij lekkages in de schoorsteen is het loodwerk. Wanneer het lood niet goed is aangesloten is de schoorsteen niet langer waterdicht. De specialisten repareren de schoorsteen zo snel mogelijk, zodat u geen last meer heeft van waterschade.

Daklekkage voorkomen

Zoals zo vaak wordt gezegd is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om een daklekkage te voorkomen. Goed onderhoud is hier een belangrijk onderdeel van. Houd uw plat dak zoveel mogelijk schoon. Vervuiling tast de dakafwerking aan en zorgt voor slijtage, hierdoor is de kans op lekkages een stuk groter. Het is ook belangrijk om de hemelwaterafvoer en de dakgoten goed schoon te houden. Wanneer regenwater niet goed weg loopt, zorgt dit voor beschadigingen en lekkages in uw huis. Tot slot is het aan te raden uw dak eens per jaar te controleren op zwakke plekken of beschadigingen.

Verzekerd voor daklekkage?

Wanneer u te maken heeft met een lekkend plat dak, dan is de kans groot dat u ook last heeft van waterschade. Het is mogelijk dat uw plafond of wand beschadigd is geraakt en zelfs uw inboedel kan door waterschade beschadigen. In sommige gevallen dekt de verzekering uw schade. Bij een daklekkage kunt u beroep doen op uw inboedelverzekering of de opstalverzekering. Schade door storm of hevige regenval wordt eigenlijk altijd vergoed. Wanneer u de schade had kunnen voorkomen wordt er niets uitgekeerd. Bijvoorbeeld wanneer u het dakraam open heeft laten staan tijdens een regenbui.

Direct contact

Hebt u problemen met een daklekkage en wilt u deze professioneel laten opsporen en repareren? Of vermoedt u dat de schoorsteen lekt? Problemen met een daklekkage in de dakkapel? Neem dan snel contact met ons op. Vul het contactformulier in en er wordt snel contact met u opgenomen door een geschikte loodgieter bij u in de buurt. Geen last van een daklekkage, maar wilt u wat repareren of nieuwe dakbedekking aanleggen. Ook dan kunt u het contactformulier invullen voor een gratis en vrijblijvende offerte. U zit nergens aan vast, ook niet als u besluit niet op het aanbod in te gaan.

prijzen daklekkage
Spoedservice bij lekkage