Is uw wasmachine lek?

Bent u net een wasje aan het draaien, ligt er allemaal water op de vloer rond de wasmachine. Een lekkage komt nooit gelegen, maar een lekkage in uw wasmachine is wel erg vervelend. U kunt tijdelijk geen was meer draaien, totdat het lek gerepareerd is, of totdat er een nieuwe is geïnstalleerd. De meeste lekkages zijn gemakkelijk te verhelpen en kunt u zelf uitvoeren. Jos Laan heeft de meest voorkomende lekkages opgesomd. Achter ieder kopje staat de makkelijkste manier benoemd hoe u zelf het probleem verhelpt. Belangrijk: Zorg ervoor dat u eerst de stekker uit het stopcontact haalt voordat u het lek gaat verhelpen. Heeft u behoefte aan hulp? Vul gerust het contactformulier in en u ontvangt spoedig reacties van vakmannen uit uw regio!

wasmachine lekkage

Hulp nodig van een vakman? Het netwerk van Jos Laan staat voor u klaar!

Wij brengen u in contact met diverse loodgieters uit uw regio. Vul gerust het contactformulier in voor meer informatie omtrent uw witgoed

Gratis offertes vergelijken

waterpomp afvoerslang lek

Waterpomp

De waterpomp zorgt ervoor dat er zeep- en spoelwater uit de wastobbe wordt gepompt naar de afvoer. In de pomp zitten verschillende rubbers die slijten en kapot kunnen gaan. De meeste lekkages ontstaan waar de aandrijfas op de pomp is aangesloten. Door de desbetreffende rubber te vervangen, kunt u het lek dichten en zal uw wasmachine direct weer goed functioneren. Is het rubbertje nog in goede staat en komt het niet door het rubbertje? Dan zal het waarschijnlijk liggen aan de waterpomp. Is dit het geval, dan is het raadzaam om dit onderdeel te vervangen.

Afvoerslang nakijken

Een kapotte afvoerslang is één van de meest voorkomende oorzaken van lekkage bij een wasmachine. Er zijn twee afvoerslangen, de één is voor het afvoeren van zeep- en spoelwater van de wastobbe en loopt naar de waterpomp, de ander is verbonden van de waterpomp naar een externe afvoer. In de meeste gevallen zitten beide slangen aan de voorkant van het apparaat. Dit is afhankelijk van de fabrikant. De afvoerslangen zijn met klemveren vastgezet. Deze klemveren zijn gemakkelijk los te maken. Kijk of de fitting sporen van een lekkage aangeven, dit kan in de vorm van roest of kalk zijn. Is dit het geval, vervang dan het rubbertje van deze fitting. Loop gelijk de hele slang na, na een geruime tijd kan rubber namelijk broos worden. Is het nodig, kunt u de slang vervangen.

Rubbers en sluitringen controleren

In een wasmachine zitten veel rubbers en sluitringen om ervoor te zorgen dat alles droog blijft. Na een geruime tijd kan rubber uitdrogen en broos worden, dit kan uiteindelijk leiden tot een lekkage. Loop de rubbers na en kijk of er ergens vocht en druppels water te zien, of te voelen zijn. Hebt u een deurtje, controleer dan ook rondom het deurtje. De sluitrong rondom dit deurtje kan door ouderdom ook gaan lekken. Vooral bij een overvolle trommel, kan dit een gevoelig punt zijn voor lekkage.

Een schuimlek voorkomen

Het is sterk af te raden om teveel wasmiddel te gebruiken, of om wasmiddel te gebruiken dat heel erg schuimt. De kans is namelijk erg groot dat het apparaat al het overtollige schuim naar buiten werkt waardoor er een lekkage ontstaat. Tijdens de wasbeurt zal al het overtollige schuim worden weggewerkt. Is dit bij u gebeurd, controleer dan de voorgeschreven hoeveelheid.

Tips en trucs

Het klinkt raar, maar ook uw wasmachine heeft wel eens een schoonmaakt beurt nodig. Door hem af en toe te reinigen, gaat hij langer mee en is de kans op een lekkage kleiner. Het zijn simpele onderhoudsklusjes maar hebben een groot effect op uw machine. Draai eens in de maand een kookwas, doe dat zonder kleding en met een calgonblokje. Het calgonblokje zorgt ervoor dat uw machine ontkalkt en door de kookwas houdt u het apparaat goed schoon. Zorg er ook voor dat het rubber van het deurtje goed schoon blijft, dit kunt u doen met een doekje of een nagelborstel als het rubber erg vies is. Gebruik hier geen bijtende producten voor, dat kan het rubber namelijk aantasten. Om een lekkage te voorkomen, kunt u ook filters controleren en op tijd vervangen als dit nodig is. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine, staat beschreven hoe u deze filters kunt reinigen. Komt u er zelf niet uit, of is uw machine defect, schakel dan de hulp van het netwerk van Jos Laan in. U ontvangt spoedig diverse reacties. Wij verhelpen het lek binnen no-time!