Dakgoten schoonmaken: kosten & handige tips

Vergelijk gratis offertes van dakspecialisten en bespaar!

Het schoonhouden van uw dakgoten is van belangrijk voor de bescherming van uw huis tegen waterschade. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot een reeks problemen, waaronder schade aan uw fundering en dak. Op deze pagina leest u alles over het reinigen van uw dakgoten, inclusief de kosten en nuttige tips. U leest ook over seizoensgebonden onderhoud en krijgt tips voor het vermijden van vuil in uw dakgoot en regenpijp.

Korte samenvatting over dakgoten reinigen

 • Regelmatig schoonmaken van dakgoten voorkomt waterschade en beschermt de fundering en muren van uw huis.
 • Het reinigen van dakgoten kan zelf gedaan worden met basisgereedschappen zoals een ladder, handschoenen, een schepje, en een tuinslang.
 • Verstopte regenpijpen vereisen speciale aandacht en kunnen soms een uitdaging zijn om schoon te maken.
 • De kosten voor het schoonmaken van dakgoten variëren afhankelijk van de lengte en toegankelijkheid, met prijzen die oplopen bij gebruik van een hoogwerker voor hogere woningen.

Wat zijn de gevolgen van niet uw dakgoten reinigen?

Het negeren van de dakgootreiniging kan leiden tot een kettingreactie van problemen die de integriteit van uw huis kunnen aantasten. Wanneer dakgoten verstopt raken met bladeren, takken, en ander puin, kan dit leiden tot overstromingen van de dakgoot.

Hierdoor kan water over de randen van de goten stromen en langs de muren van uw huis sijpelen, wat op zijn beurt kan resulteren in waterschade aan zowel de externe als interne structuren. De vochtigheid die door deze overstromingen wordt veroorzaakt, kan ook ideale omstandigheden creëren voor de groei van schimmels en meeldauw, zowel buiten als binnen uw huis.

Met welke materialen kunt u uw dakgoten schoonmaken?

Voor het effectief dakgoten schoonmaken zijn de juiste gereedschappen en technieken essentieel. Gebruik een stabiele ladder om veilig uw goten te bereiken en draag handschoenen om uw handen te beschermen. Gebruik een tuinschepje of een speciale gootreiniger om vuil te verwijderen, en spoel daarna de goten uit met een tuinslang of hogedrukreiniger. Voor hardnekkige verstoppingen kan een loodgietersslang uitkomst bieden, waarmee u verstoppingen effectief kunt doorbreken. Hieronder een lijst met de meest behulpzame middelen:

Voor het effectief schoonmaken van verschillende soorten dakgoten heeft u de volgende materialen nodig:

 • Veiligheidsladder: zorg voor een stabiele en veilige ladder om bij uw dakgoten te kunnen.
 • Werkhandschoenen: bescherm uw handen tegen vuil en scherpe objecten.
 • Schepje: Gebruik een klein schepje of een speciale gootreiniger om vuil te verwijderen.
 • Tuinslang: een tuinslang met spuitmond helpt om de dakgoten door te spoelen.
 • Emmer: verzamel het vuil in een emmer om het gemakkelijk af te voeren.
 • Bladblazer: optioneel, voor het snel verwijderen van losse bladeren.

dakgoot schoonmaken

Hoe kunt u zelf een dakgoot schoonmaken?

 • Veiligheid voorop: zet uw ladder stevig neer en draag handschoenen.
 • Verwijder grof vuil: gebruik het schepje om bladeren en takken uit de dakgoot te halen.
 • Spoel de dakgoot: gebruik de tuinslang om de dakgoot door te spoelen en controleer op verstoppingen.
 • Controleer de regenpijpen: zorg dat deze vrij zijn van blokkades.
 • Doe een laatste check: loop de hele dakgoot nog eens na om zeker te zijn dat alles schoon is.

Dakgoot reinigen zonder ladder

Voor wie hoogtevrees heeft of veiligheid voorop stelt, zijn er gereedschappen zoals telescopische reinigingskits waarmee u vanaf de grond uw dakgoten kunt schoonmaken.

Dakgoten laten schoonmaken? Schakel een bedrijf in!

Vraag gratis offertes aan en ontdek de scherpe prijzen!

Regenpijp schoonmaken: hoe gaat dat in zijn werk?

De regenpijp speelt een belangrijke rol in het afvoersysteem van uw dakgoot door water efficiënt weg te leiden van uw woning. Een verstopte regenpijp kan echter leiden tot een opeenhoping van water in de dakgoot, wat uiteindelijk de hierboven genoemde problemen veroorzaakt. Het schoonmaken van een regenpijp kan bijzonder uitdagend zijn, vooral als de verstopping zich diep binnenin bevindt.

Om de regenpijp schoon te maken, begint u met het verwijderen van zichtbaar vuil bij de ingang van de pijp. Voor dieper gelegen verstoppingen kan een loodgietersslang of een speciale pijpreiniger nodig zijn om het vuil los te maken en door te spoelen. In sommige gevallen moet de pijp gedeeltelijk gedemonteerd worden om toegang te krijgen tot de verstopping.

Het is belangrijk om na het reinigen water door de pijp te laten stromen om te controleren op een vrije doorstroming. Indien nodig, herhaal het proces tot de regenpijp volledig schoon is.

Wat zijn de kosten van een dakgoot schoonmaken?

Voor een standaard schoonmaakbeurt van 10 meter dakgoot liggen de kosten tussen de €100,- en €150,-, mits uw dakgoot zich tot 6 meter hoogte bevindt. Voor grotere lengtes, zoals 30 meter, kan dit oplopen tot tussen de €300,- en €450,-. De hoogte van uw woning speelt ook een rol; voor dakgoten die zich tussen 6 en 7,5 meter bevinden, kost het schoonmaken van 10 meter dakgoot tussen de €125,- en €160,-, terwijl 30 meter tussen de €325,- en €460,- zal kosten.

In situaties waar een hoogwerker noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor woningen hoger dan 7,5 meter, zullen de kosten stijgen. Voor 10 meter dakgoot schoonmaken met een hoogwerker liggen de kosten tussen de €150,- en €250,-. Voor 30 meter dakgoot schoonmaken met een hoogwerker variëren de kosten tussen de €225,- en €325,-.

Omschrijving Kosten* Aantal meter hoogte
10 meter dakgoot schoonmaken €100,- tot €150,- Tot 6
30 meter dakgoot schoonmaken €300,- tot €450,- Tot 6
10 meter dakgoot schoonmaken €125,- tot €160,- Tussen 6 en 7,5
30 meter dakgoot schoonmaken €325,- tot €460,- Tussen 6 en 7,5
10 meter dakgoot schoonmaken met een hoogwerker €150,- tot €250,- Hoger dan 7,5
30 meter dakgoot schoonmaken met een hoogwerker €225,- tot €325,- Hoger dan 7,5

*Prijzen zijn schattingen en kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de dienstverlener.

Hoe onderhoud u uw dakgoten het best?

Het beste onderhoud voor uw dakgoten begint met regelmatige inspecties, idealiter twee keer per jaar: in het voorjaar en het najaar. Zoek naar tekenen van slijtage, zoals roest, scheuren, of goten die zich van het huis hebben losgemaakt. Zorg ervoor dat alle bevestigingsmiddelen stevig zijn bevestigd en vervang beschadigde onderdelen indien nodig.

Regelmatige inspectie

Naast visuele inspecties is het belangrijk om uw dakgoten en regenpijpen regelmatig schoon te maken om verstoppingen te voorkomen. Overweeg het installeren van bladvangers of gootbeschermers om te voorkomen dat bladeren en ander puin in uw goten terechtkomen. Dit kan het aantal benodigde schoonmaakbeurten verminderen en de levensduur van uw dakgoten verlengen.

Verstoppingen zo snel mogelijk oplossen

Ten slotte, als u merkt dat water niet goed van uw dak wordt afgevoerd of als er tijdens regenbuien water over de randen van uw goten stroomt, is het tijd om actie te ondernemen. Dit kan wijzen op een verstopping of een probleem met de helling van de dakgoot, die dan moet worden aangepast voor een optimale waterafvoer.

dakgoten schoonmaken

Dakgoten laten schoonmaken? Vergelijk gratis offertes!

Zorg ervoor dat uw dakgoten in optimale conditie blijven en voorkom onnodige schade aan uw woning. Neem de slimme stap en laat uw dakgoten professioneel reinigen. Start nu met het vergelijken van gratis offertes op Joslaan en vind de beste deal voor uw dakgootreiniging. Wacht niet langer, bescherm uw huis effectief tegen waterschade. Vergelijk vandaag nog offertes op Joslaan!

Veelgestelde vragen over dakgoten schoonmaken

We krijgen regelmatig vragen binnen over het schoonmaken van dakgoten. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Is het seizoen van belang bij dakgoot schoonmaken?

Het belang van seizoensonderhoud voor uw dakgoten kan niet worden onderschat. In de lente, controleer op schade veroorzaakt door winterweer en maak de goten schoon om klaar te zijn voor de regenperiode. Tijdens de zomer, zorg voor regelmatige inspecties om verstoppingen door bladeren en takken te voorkomen. In de herfst, verwijder vallende bladeren en puin, en zorg in de winter dat uw goten vrij zijn van ijsophoping om schade en lekkages te vermijden.

Hoe vaak moet ik mijn dakgoten schoonmaken?

Veel huiseigenaren vragen zich af met welke frequentie dakgoten gereinigd moeten worden. Het algemene advies is om dit minstens tweemaal per jaar te doen, in de lente en de herfst, om verstoppingen te voorkomen en waterschade te vermijden.

Wat zijn de risico’s van het niet schoonmaken van dakgoten?

Een andere belangrijke vraag gaat over de mogelijke gevolgen van het verwaarlozen van dakgootreiniging. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot wateroverlast, schade aan de fundering, en zelfs het aantrekken van ongedierte zoals muggen en muizen.

Welke gereedschappen heb ik nodig om mijn dakgoten te reinigen?

Deze vraag is essentieel voor degenen die overwegen zelf de dakgoten te reinigen. Het juiste gereedschap kan het werk veel veiliger en efficiënter maken. Typische gereedschappen omvatten een ladder, handschoenen, een schepje, een tuinslang, en eventueel een bladblazer.