Lekkage waterleiding

Een lekkage in een waterleiding is reden voor lichte paniek. Wanneer u er niets aan laat doen zorgt het voor veel schade. Een waterleiding is een zogenaamde drukhoudende leiding, oftewel er zit een constante druk op. De lekkage is dus ook contant. Alles rondom het lek verzadigt met vocht, waardoor de exacte bron van de lekkage moeilijk is om te lokaliseren. Zet de hoofdkraan dicht en schakel dus snel een loodgieter of installatiebedrijf in. Via Jos Laan komt u in contact met diverse bedrijven uit uw regio. De bedrijven hebben ruime ervaring in het opsporen en dichten van de lekkage.

lekkage waterleiding

Lekt uw waterleiding? Lekkages opsporen en repareren is ons vak!

Een lekkende leiding in uw plafond of betonvloer? Via ons netwerk komt u in contact met diverse loodgietersbedrijven!

De lekkage opsporen

Allereerst moet u de hoofdkraan dicht zetten. Deze bevindt zich meestal in de meterkast. Hierdoor neemt de druk op de leiding af en stopt de lekkage. Uiteraard is dit slechts een tijdelijke oplossing. Voordat men overgaat op hak- en breekwerk is het van belang dat de vakman precies weet waar het lek zich bevindt. Bij het opsporen van lekkage kunnen diverse technieken worden gebruikt. Denk aan een akoestische test (geluidsmeting), endoscopie (mini-camera), thermografie (infrarood camera) en traceergas.

Hoe werkt lekdetectie

Het komt vaak voor dat een lekkage langere tijd onopgemerkt blijft, vooral in de badkamer. Soms kunt u met het blote oog het lek niet opsporen. Denk aan lekkage onder een betonvloer, of in een muur van de badkamer. Vooral op een vertakkingspunt van de waterleiding ontstaat lekkage. Kleine druppeltjes ontsnappen langs de koppelingen. Dit proces gaat 24 uren per dag door, waardoor er op den duur vochtproblemen ontstaan. De loodgieter gaat de lekkage opsporen met behulp van lekdetectie. Met bijvoorbeeld een infrarood camera ziet de vakman precies waar warmteverschillen ontstaan in de vloer of muur. Wanneer een waterleiding lekt kan men dat waarnemen met een infrarood camera. Het probleem kan dan gericht worden aangepakt. Zo voorkomt u onnodig breekwerk. Naast dit voorbeeld van lekdetectie kan de loodgieter nog andere technieken toepassen, zoals het gebruik van geluidsgolven.

Lekkende waterleiding in betonvloer of muur

Een waterleiding die lekt in de betonvloer of muur kan men moeilijk opsporen. U kunt zelf de watermeterstand voordat u op bed gaat opschrijven. Is de stand ‘s ochtends veranderd? Dan lekt er een waterleiding. Ondanks dat u vaak wel een vochtige plek op de muur of betonvloer ziet als het ergens lekt, kunt u moeilijk inschatten wat de exacte locatie is. Tijdens het breekwerk wilt u zo weinig mogelijk schade aanrichten. U moet dus zeker weten dat de waterleiding lekt in de betonvloer of muur. Schakel dus altijd een loodgieter in als het lekt.

Gratis offertes vergelijken

opsporen en dichten van het lek

Zelf de lekkage dichten

Heeft u het lek kunnen opsporen? Dat is mooi! Een doe-het-zelver kan meestal zelf het lek dichten. Wij hebben een kort stappenplan opgesteld waarmee u een leiding kunt repareren. Nadat u de hoofdkraan heeft dichtgedaan (en het lek heeft gemarkeerd) kunt u met behulp van een ijzerzaag de leiding verwijderen. Verwijder de bramen met wat schuurpapier. Is de waterleiding door bevriezing uitgezet? Controleer dan een groter gedeelte van de leiding, zodat u zeker weet dat de knelkoppeling nog goed op de waterleiding past. Plaats de nieuwe knel- of soldeerkoppelingen op de waterleiding en meet de lengte op van het nieuwe stuk leiding dat moet worden geplaatst. Houd er rekening mee dat de buis zo’n 1 – 2 centimeter in de knelkoppeling schuift. Met de pijpensnijder snijdt u het stuk buis af. Schuur wederom de eventuele bramen weg. Draai vervolgens de knelsokken (met steeksleutel en bahco) stevig aan, of soldeer de soldeersok. Ook is het mogelijk dat alleen de koppeling lekt. Dit is vaak eenvoudig opgelost wanneer u de koppeling strak aandraait of extra soldeer aanbrengt.

Verzekering

Een lekkage (in de badkamer) met waterschade is de nachtmerrie van iedereen. Het is dus van belang om u af te vragen wanneer de verzekering de schade dekt. De opstalverzekering dekt soms schade aan uw woning die veroorzaakt is door waterlekkage. Het moet wel om een lekkage gaan die u zelf niet had kunnen voorkomen. De waterleiding moet goed onderhouden zijn. Aangezien verzekeringen nogal verschillen wat betreft dekking van waterlekkage is het van belang dat u bij uw verzekering informeert. Zo weet u of u aan de voorwaarden voldoet. Informeer ook even bij uw inboedelverzekering, die vergoedt soms de schade aan uw spullen.

Een loodgietersbedrijf inschakelen

Kunt u de kosten uit uw verzekering halen of is het repareren van de lekkage moeilijk? Schakel dan een loodgietersbedrijf in. De loodgieter maakt gebruik van lekdetectie en zijn ervaring. Zo kan de vakman het lek snel opsporen en dichten. Dit voorkomt schade aan uw woning. Dus lekt uw waterleiding? De gelieerde loodgieters van Jos Laan helpen u graag bij het dichten van het lek. Vul snel het contactformulier in en wij helpen u direct! Heeft u vragen over onze lekdetectie of hoe wij reparatiewerkzaamheden uitvoeren? Wij informeren u graag. Via ons netwerk komt u vrijblijvend in contact met diverse bedrijven bij u uit de buurt. De vakman beantwoordt uw vragen snel en staat als het nodig is dezelfde dag nog op uw stoep, zodat er niets meer lekt.