Dakgoten

Vraagt u zich af of u uw dakgoten al moet laten vervangen? Hoewel dakgoten jarenlang meegaan, kan het natuurlijk z’n voordelen hebben om een nieuwe dakgoot te plaatsen. Misschien wilt u het uiterlijk van uw woning veranderen of zijn uw oude zinken goten inmiddels zodanig beschadigd dat repareren maar weinig zin meer heeft. Op deze pagina leest u meer over de levensduur van dakgoten en wanneer het tijd is om deze te vervangen. Ook vindt u meer informatie over verschillende soorten dakgoten, zoals de mastgoot en de bakgoot. Tot slot krijgt u een inzicht in de kosten van het plaatsen van goten. Wilt u besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag

Vergelijk dan gratis en vrijblijvend de kosten van meerdere specialisten uit uw regio!

 
 
 
dakgoten

Uw dakgoot repareren of schoonmaken? Schakel ons netwerk in!

Vraag vrijblijvend diverse offertes aan via het contactformulier. Wij zijn operatief in heel Nederland. Wel zo gemakkelijk!

Gratis offertes vergelijken

Wanneer dakgoten vervangen?

Met goed onderhoud kan een dakgoot tot wel 40 jaar lang meegaan. Bij een beschadiging aan uw dakgoten is het vaak mogelijk deze te herstellen met een simpele reparatie. In sommige gevallen is de dakgoot echter zodanig beschadigd, dat de specialist aanraadt om deze volledig te vervangen. Daarnaast kunt u er natuurlijk eerder voor kiezen om de dakgoten te vervangen, om het uiterlijk van uw woning te veranderen. Als u op dit moment een dakgoot van kunststof heeft, kunt u overwegen om een zinken dakgoot te plaatsen voor een mooiere uitstraling.

Soorten dakgoten

Wanneer u nieuwe dakgoten wilt laten plaatsen, dan heeft u de keuze uit verschillende modellen en materialen. Twee modellen die erg populair zijn, zijn de mastgoot en de bakgoot. De mastgoot is een standaard dakgoot. Deze is te herkennen aan zijn halfronde vorm. Een mastgoot is eenvoudig op maat te maken en verkrijgbaar in siervormen, waarmee u de dakgoot een uniek uiterlijk geeft. De bakgoot is qua vorm een stuk rechter. Hierdoor is hij snel te plaatsen en een reparatie is ook relatief eenvoudig. Een groot voordeel van de bakgoot is dat deze bovendien gemakkelijker schoon te maken is.

Materialen

Bij het plaatsen van een nieuwe dakgoot kun je bovendien kiezen voor het materiaal. Dakgoten worden in verschillende materialen geproduceerd, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Zo is kunststof een goede keuze voor iedereen met een beperkt budget terwijl zink juist een unieke en robuuste uitstraling aan het huis toevoegt. Daar komt nog bij dat niet elk materiaal geschikt is voor elke soort dakgoot. Een mastgoot van kunststof is bijvoorbeeld vaak niet sterk genoeg voor grote dakoppervlakken.

Populaire materialen waar u uit kunt kiezen zijn:

 • Zink
 • Kunststof
 • Aluminium
 • Polyester
 • Koper

  Gratis offertes vergelijken

  Omschrijving opdracht (*)  Gratis – Vrijblijvend

  Zinken dakgoot

  Zink wordt in Nederland al jarenlang gebruikt als materiaal voor de dakgoot. Dakgoten worden van oudsher zelfs al van zink geproduceerd. Het voordeel hiervan is dat het ook mogelijk is dakgoten uit één stuk te plaatsen.

  Zink heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere materialen. Zo is het enorm sterk, goed bestand tegen vorst en warmte en heeft het een lange levensduur van wel 40 jaar. Er zijn twee manieren waarop u een zinken dakgoot kunt bevestigen: met behulp van beugels op de muur of door middel van een houten omlijsting.

  Kunststof dakgoten

  Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een bakgoot van kunststof of PVC. Kunststof is namelijk een goed betaalbaar materiaal, wat het vervangen van de dakgoten een stuk goedkoper maakt. PVC is niet altijd geschikt voor grotere dakoppervlakken. Kunststof dakgoten bestaan doorgaans niet uit één stuk. Met behulp van hulpstukken en pvc-lijm maakt de specialist de dakgoot waterdicht. Hierdoor is de kans op lekkages wel een stuk groter. Ook is het materiaal minder bestand tegen kou dan zinken goten. Het plaatsen van kunststof dakgoten wordt daarom vooral gedaan bij tuinhokjes en schuren, waar een lekkage minder vervelende gevolgen heeft.

  Zinken dakgoot plaatsen

  Hoe wordt een zinken dakgoot geplaatst, zonder te solderen?

  Aluminium dakgoten

  Tot slot is er de keuze uit aluminium. Aluminium heeft een prachtige en unieke uitstraling die past bij praktisch iedere woning. Wilt u toch van de voordelen van aluminium profiteren maar bent u niet gecharmeerd van het uiterlijk? Dan is het ook mogelijk de aluminium dakgoot in een houten omlijsting te bevestigen. Aluminium is net als zink een erg sterk materiaal. Omdat ook deze dakgoten uit één stuk geproduceerd worden, is de kans op lekkages erg klein. Aluminium is verkrijgbaar in verschillende kleuren en modellen, zo is het zowel geschikt voor een mastgoot als een bakgoot.

  aluminium dakgoten

  Prijzen dakgoten

  Wilt u binnenkort de goten vervangen? De kosten hiervan verschillen uiteraard per situatie. In de tabel hieronder vindt u de kosten per lopende meter. Hier zitten nog geen montagekosten bij. De totale montagekosten bedragen bijna de helft van de totale prijs en verschillen per specialist. Wilt u zeker weten hoeveel het vervangen van dakgoten u gaat kosten, dan is het aan te raden om vrijblijvend offertes aan te vragen.

  Voor een kunststof goot betaalt u gemiddeld €25,- tot €35,- per lopende meter en de kosten voor zinken of aluminium goten lopen op van ongeveer €30,- tot €60,- per meter. Wilt u liever koper? Hiervoor starten de prijzen vanaf €55,-.

  Tabel: dakgoot kosten in 2023

  Soort dakgoot Gemiddelde prijs per meter*
  Kunststof/PVC €25,- tot €35,-
  Aluminium €30,- tot €60,-
  Zink €35,- tot €60,-
  Koper Vanaf €55,-

  * dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, maar exclusief montage.
  Let op: Montagekosten verschillen per dakdekker enorm. Vraag daarom altijd gratis en vrijblijvend offertes aan.

  Nieuwe dakgoten plaatsen

  Bij het vervangen van dakgoten heeft u doorgaans de keuze uit twee verschillende montagetechnieken. Een veel gekozen methode is montage door middel van beugels. Er zijn verschillende soorten dakgootbeugels: muurbeugels, dakbeschotbeugels of muurplaatbeugels. Welke u nodig heeft is voornamelijk afhankelijk van de constructie van het dak. Komt u er niet uit? Dan kan een specialist u hierbij helpen. Behalve een montage door middel van beugels, is het ook mogelijk om te kiezen voor het plaatsen in een houten bak. Hierbij wordt uw dak netjes afgewerkt met een stijlvolle houten bak. Zo is de goot van buitenaf niet zichtbaar.

  Dakgoot schoonmaken

  Voor een optimale levensduur is het belangrijk om de dakgoot in ieder geval jaarlijks te reinigen. Het schoonmaken van dakgoten houdt in dat u alle vervuiling weghaalt, denk bijvoorbeeld aan bladeren, takken en zand. Als het schoonmaken erbij blijft, dan is de kans op verstoppingen groot. Het gevolg is vaak een lekkage, met vervelende waterschade aan uw woning. Om een noodzakelijke reparatie te voorkomen is het ook mogelijk een specialist in te schakelen voor het onderhoud. De vakman zal uw goten jaarlijks schoonmaken zodat er geen verstoppingen ontstaan. Zo hoeft u geen stevige ladder aan te schaffen.

  Dakgootbescherming

  Woont u in een bosrijke omgeving of merkt u dat eens per jaar schoonmaken niet voldoende is om uw dakgoten bladvrij te houden? Overweeg dan het plaatsen van dakgootbescherming. Met behulp van dakgootbescherming voorkomt u dat vervuiling de dakgoot in valt. Dakgootbescherming is een soort rooster. Bladeren passen niet door dit rooster heen, maar neerslag uiteraard wel. Zo blijven de goten vrij doorlopen en ontstaan er geen verstoppingen. Dakgootbescherming maakt het schoonmaken ook een stuk gemakkelijker. U hoeft enkel nog de vervuiling van de dakgootbescherming af te vegen en u bent klaar!

  Dakgoot reparatie

  Een reparatie van een dakgoot is in sommige gevallen onvermijdelijk. Als er één of meerdere beugels afbreken tijdens een storm bijvoorbeeld, dan moet u nieuwe beugels laten plaatsen. Of wanneer er door een verstopping lekkage ontstaat bij één van de naden. Een specialist voert snel een reparatie uit, zodat u ergere waterschade bespaard blijft. Hoe de reparatie verloopt is afhankelijk van het type dakgoot en het materiaal van uw goot. Bij kleine scheurtjes in een zinken goot, wordt de reparatie met EPDM uitgevoerd. Bij grotere beschadigingen is het noodzakelijk dat de specialist zink gebruikt bij de reparatie. Hierdoor worden de kosten voor een reparatie wel iets hoger.

  Bespaar op de kosten van dakgoten

  Wilt u binnenkort uw dakgoten vervangen? Of bent u benieuwd naar het verschil in prijs van een dakgoot van zink en aluminium? Heeft u juist een reparatie nodig? Schakel dan snel een specialist in via ons netwerk!

  Start gratis offerteaanvraag

  U ontvangt dan zo snel mogelijk meerdere offertes van specialisten uit uw eigen regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies voor de vakman die u het beste aanbod doet. Zo bespaart u al snel tot wel 40% op de kosten en bent u altijd verzekerd van de scherpste prijs! Geen zorgen: de offerteaanvragen zijn gratis en helemaal vrijblijvend!

  dakgoten vervangen