Lekkende dakgoot: laat het direct repareren!

Vergelijk gratis offertes van dakspecialisten en bespaar!

Een lekkende dakgoot is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen hinderlijk is, maar ook kan leiden tot ernstige schade aan uw huis. Water dat door een lek in de dakgoot sijpelt, kan muren, funderingen en zelfs de integriteit van uw huis aantasten. Deze lekkages vormen niet alleen een directe bedreiging voor de structuur van uw woning, maar creëren ook een ideale omgeving voor schimmelgroei, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het is daarom van groot belang om bij de eerste tekenen van een lek direct actie te ondernemen. Hoe sneller u reageert, hoe kleiner de kans op uitgebreide en kostbare schade.

Op deze pagina leest u alles over lekkende dakgoten, de kosten om het te verhelpen en hoe dit kan worden verholpen.

Korte samenvatting over lekkende dakgoten

 • Inspecties: regelmatige controle van uw dakgoten voorkomt ernstige lekkages.
 • Schoonmaak: het schoonhouden van dakgoten vermindert het risico op verstoppingen en lekkages.
 • Snelle reparaties: kleine beschadigingen snel repareren kan grotere problemen voorkomen.
 • Verzekering: schade door een lekkende dakgoot valt mogelijk onder uw opstalverzekering, afhankelijk van de oorzaak.
 • Offertes: vergelijk gratis offertes voor het repareren van lekkende dakgoten om de beste deal te vinden.

Hoe ontstaat een lek in uw dakgoot?

Er zijn verschillende redenen waarom een dakgoot kan gaan lekken. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Verstopte dakgoten: vuil en bladeren kunnen verstoppingen in de dakgoot veroorzaken, waardoor regenwater niet goed afgevoerd wordt en over de randen van de goot stroomt.
 • Slijtage: na verloop van tijd kunnen dakgoten door weersinvloeden beschadigd raken, wat leidt tot scheuren of gaten.
 • Beschadigde soldeernaden: vooral bij zinken dakgoten kan het voorkomen dat de naden loslaten, wat lekkages veroorzaakt.
 • Corrosie: met name bij metalen dakgoten kan corrosie optreden, wat kleine scheurtjes en gaatjes veroorzaakt.

lekkende dakgoot

Wat zijn de gevolgen van een lekkende dakgoot?

Een lekkende dakgoot kan aanzienlijke gevolgen hebben voor uw woning. Aanhoudende lekkages kunnen leiden tot waterschade aan de buitenmuren, de fundering en zelfs de interne structuur van het huis. Dit kan resulteren in kostbare reparaties en zelfs structurele problemen op de lange termijn.

Bovendien kan vocht dat door lekkages in huis komt, leiden tot de groei van schimmel en meeldauw, wat negatieve gezondheidseffecten kan hebben, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen. Ook kan houtrot optreden in houten onderdelen van de dakconstructie, wat de integriteit van het dak kan aantasten.

Daarom is het van essentieel belang om lekkages snel en effectief aan te pakken.

Welke acties moet u meteen ondernemen bij een lekkende goot?

Bij een lekkende dakgoot is het belangrijk om snel te handelen:

 • Beperk de schade: probeer verdere schade te beperken door het water op te vangen en de goot te reinigen.
 • Documenteer de schade: neem foto’s van de lekkage en eventuele schade voor uw verzekering.
 • Neem contact op met een professional: voor een effectieve dakgoot reparatie is het verstandig een ervaren dakdekker in te schakelen.

Lekkende dakgoot laten herstellen? Schakel een specialist in!

Vraag gratis offertes aan en ontdek de scherpe prijzen!


Hoe kan een lekkage in een dakgoot worden hersteld?

De aanpak van een lekkende dakgoot hangt af van het materiaal van de goot en de aard van de schade:

 • Zinken dakgoten: vaak bevinden lekkages zich op de naden van zinken dakgoten. Deze kunnen doorgaans eenvoudig worden gerepareerd door de naden opnieuw te solderen met vloeibaar zink. Als de lekkage zich in het zink zelf bevindt, is het aan te raden een professional in te schakelen, die mogelijk een nieuw stuk roofing inbrandt voor een duurzame oplossing.
 • Koper of aluminium dakgoten: kleine beschadigingen kunnen vaak zelf gerepareerd worden met vloeibaar rubber of een specifieke reparatieset. Deze methode verzegelt de zwakke plek in de goot. Bij meerdere lekkages is het echter esthetisch en functioneel beter om te overwegen de gehele dakgoot te vervangen.
 • Pvc dakgoten: voor kleine lekkages en beschadigingen in PVC dakgoten is PVC lijm een snelle en effectieve oplossing. Bij uitgebreidere schade kan het voordeliger en praktischer zijn om de gehele dakgoot te vervangen.

Het is belangrijk om te beseffen dat elke reparatie, hoe goed ook uitgevoerd, een tijdelijke oplossing kan zijn. Regelmatig onderhoud en inspectie van uw dakgoten blijft essentieel om toekomstige problemen te voorkomen.

Lekkende dakgoot dichten

Het dichten van een lekkende dakgoot kan een effectieve manier zijn om verdere schade te voorkomen. De methode van dichten hangt af van het materiaal van de dakgoot. Bij een zinken dakgoot wordt vaak gebruik gemaakt van materialen zoals vloeibaar zink of speciale afdichtingskits. Deze materialen worden aangebracht op de plaats van de lek, waardoor een waterdichte laag ontstaat. Voor PVC of aluminium dakgoten kan ook vloeibaar rubber of silicone kit worden gebruikt. Belangrijk is dat het oppervlak schoon en droog is voordat het dichtmiddel wordt aangebracht voor optimale hechting.

Lekkende regenpijp repareren

Een lekkende regenpijp kan op soortgelijke wijze als een dakgoot gerepareerd worden. Kleine scheuren of gaatjes kunnen vaak met een reparatieset of afdichtingskit worden gedicht. Bij grotere beschadigingen kan het nodig zijn om een deel van de regenpijp te vervangen. In sommige gevallen kan de regenpijp losgeraakt zijn van de dakgoot of het afvoersysteem, en moet deze weer goed bevestigd worden. Dit vereist vaak enige handigheid, omdat de regenpijp stevig en waterdicht bevestigd moet worden.

Kunt u zelf een lekkende dakgoot repareren?

Of u zelf een lekkende dakgoot kunt repareren, hangt af van de ernst van de lekkage, het type dakgoot en uw handigheid. Bij kleine lekkages in PVC of aluminium dakgoten kunt u mogelijk zelf het probleem oplossen met een reparatieset of afdichtingskit. Echter, bij zinken dakgoten of ingewikkelde problemen is het vaak verstandiger om een professional in te schakelen. Dakgootreparatie kan gevaarlijk zijn, vooral als de goot hoog gelegen is. Veiligheid is altijd de eerste prioriteit.

Wat kost een lekkende dakgoot repareren?

De kosten voor het repareren van een lekkende dakgoot kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dakgoot, de ernst van de schade en de benodigde reparatiemethode. Voor een zinken dakgoot, waarbij vaak metaalreparatie nodig is, liggen de kosten doorgaans tussen de €150,- en €300,-. pvc dakgoten, die gerepareerd kunnen worden met speciale pvc lijm, kosten vaak tussen de €100,- en €250,- voor reparatie. Voor dakgoten gemaakt van aluminium of koper, waarbij meer gespecialiseerde reparatietechnieken nodig zijn, kunnen de kosten oplopen van €200,- tot ongeveer €400,-. Universele reparatiemethoden, die in verschillende situaties kunnen worden toegepast, variëren meestal van €100,- tot €200,-.

Lekke dakgoten herstellen prijs 2024

Reparatiemethode Gemiddelde kosten (incl. arbeid)*
Zinken dakgoot met metaalreparatie €150,- tot €300,-
PVC dakgoot met PVC lijm €100,- tot €250,-
Aluminium/koperen dakgoot repareren €200,- tot €400,-
Universele reparatiemethoden €100,- tot €200,-
Vloeibaar rubber €100,- tot €200,-
Kit €50,- tot €150,-
EPDM reparatie €150,- tot €300,-
Tape of spray €50,- tot €100,-

De kosten variëren afhankelijk van de omvang van de schade en het specifieke product. Het is altijd raadzaam om een offertes te vergelijken voor een nauwkeurige kosteninschatting.

Tips om een dakgoot lekkage te voorkomen

Het voorkomen van lekkages in dakgoten is essentieel voor het behoud van uw huis. Regelmatige inspecties zijn cruciaal; kijk hierbij naar eventuele scheuren, roest of loszittende onderdelen. Het schoonmaken van de dakgoten, vooral na de herfst wanneer bladeren en takken zich ophopen, is ook van groot belang. Zorg ervoor dat het water goed kan wegstromen door verstoppingen te voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om kleine beschadigingen direct te repareren om grotere problemen te voorkomen. Tot slot is het een goed idee om professioneel onderhoud te overwegen, vooral als uw dakgoten moeilijk bereikbaar zijn.

lekkage dakgoot

Kan ik schade verhalen op mijn verzekering?

Of u schade veroorzaakt door een lekkende dakgoot kunt verhalen op uw verzekering, hangt af van uw polisvoorwaarden. In veel gevallen wordt schade als gevolg van lekkages gedekt door de opstalverzekering, vooral als het gaat om onvoorziene omstandigheden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat schade door nalatigheid of gebrek aan onderhoud vaak niet gedekt wordt. Raadpleeg altijd uw verzekeringspolis of neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij voor specifieke informatie over uw dekking.

Last van lekkende dakgoten? Vergelijk gratis offertes!

Als u te maken heeft met een lekkende dakgoot, is het raadzaam om verschillende offertes te vergelijken voordat u een specialist inschakelt. Offertes vergelijken doet u gratis en zonder verplichtingen via Joslaan.