Dakgoot vervangen?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Dakgoot vervangen: kosten en info

Op deze pagina leest u alles over het vervangen van dakgoten! We nemen u mee door alle belangrijke aspecten van het vervangen van een dakgoot: van het herkennen van tekenen dat vervanging nodig is, tot het kiezen van het juiste materiaal.

Schakel een ervaren dakdekker in voor het vervangen van de dakgoten, zodat u verzekerd bent van een juiste installatie. Lees verder voor meer informatie over de mogelijkheden, de kosten en waar u rekening mee moet houden.

Dakgoten vervangen: alle info in het kort

 • De kosten voor het vervangen van dakgoten beginnen vanaf €90,- per meter, inclusief montage.
 • Kies voor kunststof, zinken, koperen of aluminium dakgoten. Kunststof is het goedkoopste, maar metalen dakgoten hebben vaak een langere levensduur.
 • Factoren die de totaalprijs beïnvloeden: materiaal, naadloos of sectioneel, arbeidskosten, verwijderingskosten en kosten voor extra opties (zoals nieuwe regenpijpen en bladvangers).
 • Laat de dakgoot vervangen bij roest, corrosie, lekkages, verzakkingen, losse beugels, scheuren en veroudering.

Dakgoot vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van dakgoten begint vanaf €25,- per meter (exclusief montage). De goedkoopste optie zijn kunststof dakgoten, deze kosten gemiddeld €90,- per meter inclusief montage. Aluminium dakgoten zijn iets duurder, maar hebben ook een luxere uitstraling. De kosten voor aluminium dakgoten beginnen vanaf €95,- per meter inclusief montage. De duurste opties zijn zinken en koperen dakgoten. Deze dakgoten heeft u vanaf €100,- per meter.

Niet alleen het materiaal heeft invloed op de prijs. Ook de arbeidskosten, verwijderingskosten en eventuele afvoerkosten bepalen de uiteindelijke kosten.

Alle prijzen ziet u in onderstaande prijstabellen.

Prijs dakgoot vervangen: materiaal

Materiaalsoort Kosten per meter excl. montage* Kosten per meter incl. montage*
Kunststof dakgoten €25,- tot €35,- per meter Vanaf €90,-
Aluminium dakgoten €30,- tot €60,- per meter Vanaf €95,-
Zinken dakgoten €35,- tot €60,- per meter Vanaf €100,-
Koperen dakgoten Vanaf €55,- Vanaf €120,-

*Dit zijn gemiddelde kosten.

Wanneer u besluit om uw dakgoten te laten vervangen, zijn er soms ook extra werkzaamheden nodig. Denk hierbij aan het vervangen van de regenpijpen, compleet nieuwe dakgoten aan een bestaand systeem of bladvangers. Met een bladrooster of bladvanger voorkomt u dat er bladeren in de hemelwaterafvoer komt. Bladeren veroorzaken namelijk verstoppingen wanneer dit niet verwijderd wordt.

Kosten extra werkzaamheden

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Toevoegen regenpijpen €150,-
Nieuwe dakgoten aan bestaand systeem vanaf €30,- per meter
Vervangen regenpijpen €300,- tot €600,-
Bladroosters €5,- tot €15,- per meter
Bladvangers €40,- per stuk

dakgoot vervangen

Factoren die de prijs bepalen

Het vervangen van de dakgoten is een belangrijke investering van uw woning, maar de kosten variëren op basis van verschillende factoren. Natuurlijk heeft de grootte van uw woning invloed op de prijs, maar belangrijker zijn de kosten voor materiaal en de arbeidskosten.

Vraag gratis offertes aan om te besparen op de prijs.

1. Materiaal

De belangrijkste factor die de prijs beïnvloedt is het gekozen materiaal. Kunststof is het meest budgetvriendelijk, verkrijgbaar in allerlei kleuren en onderhoudsarm. Duurdere opties zijn zink, koper en aluminium. Deze materiaal hebben allemaal een lange levensduur, daarnaast heeft zink en koper een prachtige uitstraling.

2. Naadloos of sectioneel

Een andere factor die de uiteindelijke prijs beïnvloedt is of uw naadloze dakgoten wilt. Naadloze dakgoten worden meestal gemaakt van zink, koper of aluminium en bestaan uit één stuk. Een voordeel is dat ze minder gevoel zijn voor lekkages, omdat er geen naden of andere verbindingen nodig zijn.

Sectionele dakgoten worden aan elkaar verbonden om zo tot de juiste lengte te komen. De dakdekker snijdt de dakgoten ter plaatse op de juiste afmetingen.

Naadloze dakgoten zijn vaak iets duurder, want ze zijn lastiger om te plaatsen door de lange lengte. Verschil zit dus niet in de kosten voor het materiaal, maar wel in de montagekosten.

3. Arbeidskosten

Natuurlijk moet u ook rekening houden met de arbeidskosten van de dakdekkers. U kunt vaak een uurtarief of een vast tarief afspreken. Wij raden aan om te kiezen voor een vast tarief als dat mogelijk is, dan weet u van tevoren precies wat het gaat kosten.

Soms is het ook nodig om een steiger te huren, zodat de vakmannen veilig kunnen werken.

4. Verwijderingskosten

Om nieuwe dakgoten te plaatsen, is het eerst nodig om de oude dakgoten te verwijderen. Dit kost tijd en heeft dus invloed op de montagekosten.

Daarnaast moet u rekening houden met eventuele afvoerkosten. Hoe hoog deze kosten zijn, is afhankelijk van uw gemeente.

5. Extra opties

De laatste factor die de totaalprijs beïnvloedt is of u extra opties laat plaatsen, zoals bladvangers of nieuwe regenpijpen. Vaak is het handig om dit soort klussen direct uit te laten voeren en niet uit te stellen. U bent dan namelijk vaak meer kwijt, dan wanneer u het direct laat uitvoeren.

dakgoot vervangen kosten

Prijsvoorbeelden dakgoot vervangen

Wat kost 8 meter dakgoot vervangen: de klant wilde graag nieuwe kunststof dakgoten en had in totaal 8 meter nodig. Het vervangen van de dakgoten kostte €720,-.

Dakgoot vervangen rijtjeshuis: het was nodig om alle aluminium dakgoten te vervangen, in totaal was dit iets meer dan 10 meter. Naast nieuwe dakgoten, waren er ook twee nieuwe regenpijpen nodig. De totaalprijs was €1.600,-.

Dakgoten vervangen: wanneer nodig?

Het is belangrijk om regelmatig de staat van de dakgoten te controleren, om te bepalen of ze wellicht aan vervanging toe zijn. Uiteraard kunt u dit ook laten doen door een vakman, dan hoeft u zelf niet een hoge ladder op.

Dit zijn belangrijke tekenen die aangeven dat het tijd is om de dakgoot te vervangen:

 • Roest of corrosie: wanneer u metalen dakgoten heeft, is het mogelijk dat ze na verloop van tijd gaan roesten of dat er corrosie optreedt. Roest is een duidelijk teken dat de dakgoot vervangen moet worden. Let er wel op dat een patineerlaag bij zink of koper niet hetzelfde is als roest. Een dakdekker ziet het verschil direct.
 • Lekkages: lekkende dakgoten, zijn bijna altijd aan vervanging toe. U ziet een lekkage aan waterschade zoals vochtplekken op de plafonds en muren.
 • Overstroming: dakgoten die overstromen kunnen ook een teken zijn voor vervanging. Alhoewel het vaak snel verholpen kan worden, zijn er gevallen waar het toch aanleiding is voor een groter probleem.
 • Verzakkingen of doorhangen: wanneer dakgoten zijn verzakt of doorhangen, voeren ze niet meer effectief water af. Dit leidt uiteindelijk tot een ophoping van water en vuil, waardoor ze te zwaar worden op die stukken. Ook kunnen er lekkages of scheurvorming optreden.
 • Losse beugels: losse beugels kunt u vaak laten vervangen, maar wanneer er schade is ontstaan door de losse beugels is vaak de stabiliteit weg.
 • Scheuren: scheurvorming zien we vaak bij veroudering en bij zichtbare schade is het nodig om de dakgoten te vernieuwen.
 • Veroudering: aan het einde van de levensduur van het materiaal zien we vaak dat de dakgoten het water niet meer goed afvoeren, dat er scheurtjes ontstaan of andere schade.
Wanneer u nieuwe dakgoten laat plaatsen, is het belangrijk om ze regelmatig te laten onderhouden. Goed onderhoud verlengt de levensduur van de dakgoten en voorkomt schade.

Soms is het mogelijk om de dakgoten te laten repareren, dan is vervanging niet nodig.

Dakgoot laten vervangen?

Vraag gratis offertes aan en ontdek de scherpe prijzen!

Soorten dakgoten

Bij het vervangen van de dakgoten hebt u de keuze uit verschillende materialen en vormen. Tegenwoordig zien we vaak de keuze vallen op kunststof dakgoten vanwege de prijs en de eigenschappen, maar ook zink, aluminium of koper is geschikt. De keuze is niet alleen afhankelijk van de kosten, maar ook van de gewenste uitstraling. De twee meest bekende vormen zijn bakgoten en mastgoten. Bakgoten zijn rechthoekig en mastgoten zijn halfrond.

In deze tabel vindt u alle informatie per materiaalsoort. Lees verder op de pagina voor meer uitgebreide informatie.

Materiaal Voordelen Nadelen
Kunststof Betaalbaar, meest budgetvriendelijke optie
Verkrijgbaar in allerlei kleuren
Onderhoudsarm
Materiaal kan niet roesten
Eenvoudig te installeren
Licht in gewicht
Kunnen door hitte vervormen
Kleurvervaging
Aluminium Zeer duurzaam
Bestand tegen roest en corrosie
Verkrijgbaar in allerlei kleuren
Geschikt voor moderne woningen
Gevoelig voor deuken
Zink Lange levensduur
Unieke uitstraling
Ontwikkelen van patina
Milieuvriendelijk, recyclebaar
Duurder in aanschaf en montage
Onderhoud nodig voor patinalaag
Koper Esthetisch aantrekkelijk, elegante uitstraling
Groene patina
Duurzaam, zeer lange levensduur
Weinig onderhoud nodig
Duurder in aanschaf
Montage is niet eenvoudig

dakgoot vervangen

Kunststof dakgoot vervangen

Kunststof dakgoten worden gemaakt van pvc of vinyl. Ze kosten ongeveer €25,- tot €35,- per meter en dat maakt ze de meest budgetvriendelijke optie.

Na het plaatsen is er weinig onderhoud nodig, hiermee bespaart u ook op toekomstige kosten. Vuil zoals bladeren en mos moeten nog steeds verwijderd worden, maar het materiaal zelf vereist weinig onderhoud.

Een nadeel is dat kunststof na verloop van tijd kan vervormen of verkleuren. Wij raden daarom aan om u goed te laten adviseren en te kiezen voor een variant met een lange levensduur. Zo voorkomt u dat u snel weer nieuwe kosten moet maken.

Metalen dakgoten vernieuwen

Dakgoten van metaal, zoals aluminium, koper of zink, zijn duurder in aanschaf dan kunststof dakgoten. De prijzen beginnen vanaf €30,- per meter, maar kunnen oplopen tot een beginprijs van €55,- per meter.

Aluminium dakgoten zijn zeer populair en met goede redenen. Het materiaal is licht, duurzaam en zeer veelzijdig. Er is weinig onderhoud nodig, want ze zijn niet gevoelig voor roest of corrosie. Bij de montage moet er wel voorzichtig gewerkt worden, want het materiaal is gevoelig voor deuken. Hierdoor neemt het montageproces soms wat meer tijd in beslag. Er zijn zelfs rvs dakgoten, deze zijn gemaakt van roestvrij staal.

Zinken dakgoten vormen na verloop van tijd patina. Dit is een laag dat het materiaal beschermd en versterkt. Naast de materiaal- en montagekosten, moet u ook rekening houden met onderhoudskosten. Zink heeft namelijk af en toe onderhoud nodig om kleine lekken te repareren en het patina te behouden.

Koperen dakgoten zijn het duurste, maar hebben ook de mooiste esthetische uitstraling door de groene patina. Ook al zijn de aanschafkosten het hoogste, de levensduur is ook het langste. Wanneer u koperen dakgoten laat plaatsen, hoeft u dat maar één keer doen. De montagekosten zijn ook het hoogste, want het monteren kost tijd door de complexiteit van het materiaal.

Modellen dakgoten

Naast het materiaal, heeft u ook nog een keuze tussen twee modellen: mastgoten en bakgoten. Mastgoten zijn smalle, rechthoekige dakgoten en hebben een strakke en moderne uitstraling. Bakgoten, ook wel bekend als hanggoten, zijn traditioneler. De bekende halfronde vorm kent u vast wel.

In de aanschafprijs zit er weinig verschil tussen mastgoten en bakgoten. Wel moet u er rekening mee houden dat bakgoten vaak wat meer water vasthouden en daarom meer beugels nodig hebben.

De keuze voor het meest geschikte model is dus vooral afhankelijk van uw wensen en niet van de kosten.

Dakgoten vervangen: extra werkzaamheden

Wanneer u de dakgoten laat vervangen, is het handig om direct andere werkzaamheden uit te laten voeren als dat nodig is. Vaak is het nodig om tegelijkertijd de regenpijpen te vervangen. Dit is een veelvoorkomende taak bij een dakgoot renovatie. Wilt u ook boeiboorden, betimmering of bladvangers monteren? Doe dit dan tegelijkertijd. Hiermee bespaart u op de montagekosten, want het is niet nodig om later weer een steiger te plaatsen. Daarnaast betaalt u maar één keer de voorrijkosten.

Bij veel gemeentes is het mogelijk om een subsidie te krijgen voor het plaatsen van een regenton om regenwater op te kunnen vangen. Vraag dit na bij uw gemeente of u ook gebruik kunt maken van deze mogelijkheid.

Stappenplan dakgoten vernieuwen

Het vervangen van dakgoten is een project dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Afhankelijk van de complexiteit van de klus en het aantal meter dakgoot dat vervangen wordt, is deze klus binnen één of een paar dagen afgerond.

De vakman volgt – ongeveer – deze stappen:

 • De vakman begint met het verwijderen van de oude dakgoot en de oude ophangbeugels. Dit doet hij zeer voorzichtig, om de muur niet te beschadigen.
 • Vervolgens snijdt hij de nieuwe dakgoten op maat. De dakgoot wordt haaks afgezaagd.
 • Daarna plaatst de vakman nieuwe beugels op de buitenmuren. Hierbij houdt hij er rekening mee dat een dakgoot iets moet aflopen, zodat het water richting de regenpijpen afgevoerd worden.
 • De nieuwe dakgoot wordt vastgemaakt aan de beugels en de verschillende delen worden waterdicht verbonden.
 • De laatste stap is het controleren van het afvoeren van het water en een kwaliteitscontrole.

Schakel een vakman in voor het vervangen van de dakgoten.

Besparen op dakgoot vervangen kosten

Het vervangen van dakgoten kan een investering zijn, maar er zijn manieren om de kosten te beperken.

Dit zijn onze bespaartips:

 • Maak een goede keuze tussen materiaal en levensduur. Soms is het verstandiger om een duurder materiaal te kiezen dat langer meegaat.
 • Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te laten voeren aan uw nieuwe dakgoten. Met onderhoud voorkomt u schade en verlengt u de levensduur.
 • Soms is het mogelijk om een seizoenskorting te krijgen. Sommige dakgootbedrijven geven een korting in het laagseizoen, hiermee kunt u profiteren van een lagere prijs.
 • Ga alleen zelf het dak op voor het goot vervangen, wanneer u hier ervaring mee heeft en de nodige veiligheidsmaatregelen neemt.
 • Vergelijk altijd gratis offertes. Vraag offertes aan bij verschillende dakdekkers om de beste prijs-kwaliteitsverhouding te vinden. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden en garanties.

dakgoot vernieuwen

Dakgoot vervangen? Bespaar op de kosten?

Wilt u ook uw dakgoot vervangen? Vergelijk gratis offertes. Met onze offerteservice krijgt u een aantal gratis offertes van dakdekkers uit uw regio. Door te vergelijken kunt u snel en eenvoudig een keuze maken en weet u zeker dat u niet te veel betaalt. Deze offerteservice is uiteraard geheel vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.

Veelgestelde vragen

We hebben een paar veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet.

Hoe vaak moeten dakgoten vervangen worden?
Hoe vaak u de dakgoten moet laten vervangen, is afhankelijk van het materiaal en de mate van onderhoud. Gemiddeld gaan dakgoten ongeveer 30 jaar mee.

Wie kan mijn dakgoot vervangen?
Laat een dakgoot altijd vervangen door een ervaren dakdekker of loodgieter. Deze vakmannen hebben ervaring met deze klus en beschikken over de juiste materialen en gereedschappen. Zo hoeft u niet zelf een hoge trap of steiger op.

Hoe wordt een dakgoot vervangen?
Als eerste worden de oude dakgoten verwijderd. Dan snijdt de vakman de nieuwe dakgoten op maat en plaatst deze in nieuwe ophangbeugels. De laatste stap is altijd een kwaliteitscontrole, zodat het goed werkt.

Zelf dakgoten vervangen?
Wij raden aan om de dakgoten niet zelf te vervangen. Deze klus vereist kennis en vakmanschap, zodat het waterdicht is en op de juiste manier gemonteerd is aan de dakrand of aan de muur. Zonder juiste montage loopt het water niet goed weg.