Verstopte dakgoot laten ontstoppen?

Vergelijk gratis offertes van dakspecialisten en bespaar!

Een verstopte dakgoot kan leiden tot een reeks problemen, waaronder waterschade aan uw woning. Het is belangrijk om deze situatie te voorkomen en adequaat aan te pakken. Wanneer bladeren en ander afval zich ophopen, kan dit leiden tot verstoppingen en wateroverlast, wat uiteindelijk resulteert in schade aan uw huis.

Op deze pagina leest u meer over de gevolgen, oorzaken, oplossingen en de mogelijke kosten.

Korte samenvatting over dakgoot verstopping

 • Verstoppingen in dakgoten worden meestal veroorzaakt door ophoping van bladeren en ander natuurlijk afval.
 • Regelmatige inspectie en schoonmaak zijn van belang om verstoppingen en daaruit voortvloeiende schade te voorkomen.
 • De kosten voor het oplossen van een verstopte dakgoot variëren van eenvoudige reiniging tot volledige vervanging.
 • Een systematisch stappenplan is essentieel voor effectieve oplossing en onderhoud van dakgoten.
 • Onvoldoende onderhoud kan leiden tot ernstige problemen zoals waterschade, insectenplagen en lekkages.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een verstopte dakgoot?

Een verstopte dakgoot kan verschillende oorzaken hebben, die vaak gerelateerd zijn aan natuurlijke factoren en onderhoud. Bladeren en takken zijn de meest voorkomende oorzaken van verstoppingen, vooral tijdens de herfstmaanden. Deze natuurlijke afvalstoffen kunnen zich snel ophopen en de afvoer blokkeren. Daarnaast kan onvoldoende onderhoud leiden tot ophoping van vuil en afval, wat resulteert in een verminderde afvoercapaciteit. Regelmatige inspectie en reiniging van uw dakgoot zijn essentieel om dergelijke problemen te voorkomen.

Hieronder leest u meer over de verschillende oorzaken.

Vuil in hemelwaterafvoer

Een verstopte hemelwaterafvoer kan ernstige problemen veroorzaken, zoals overstromingen en wateroverlast. Het is dus van groot belang regelmatig te controleren op vuil in de afvoer en dit zo nodig te verwijderen om efficiënte afwatering te waarborgen.

Blad in dakgoot

Bladeren zijn een veelvoorkomende oorzaak van verstopte dakgoten. Vooral in bosrijke gebieden kunnen bladeren snel ophopen en de afvoer blokkeren. Regelmatig schoonmaken is hier de sleutel tot het voorkomen van verstoppingen.

verstopte dakgoot

Wat zijn de gevolgen van een dakgoot verstopping?

Een verstopte dakgoot kan leiden tot een overstroomde dakgoot, wat weer kan resulteren in waterschade aan uw huis en fundering. Bovendien kan stilstaand water in een verstopte dakgoot een ideale broedplaats zijn voor insecten, wat kan leiden tot ongedierteoverlast.

 • Dakgoot die overstroomt: een overstroomde dakgoot kan ernstige waterschade veroorzaken, niet alleen aan uw huis maar ook aan de fundering. Dit probleem moet daarom snel worden aangepakt om verdere schade te voorkomen.
 • Insecten in de dakgoot: stilstaand water in een verstopte dakgoot is een ideale broedplaats voor insecten. Dit kan ongewenste insectenplagen in en rond uw huis veroorzaken.
 • Natte gevel: een verstopte dakgoot kan ervoor zorgen dat het water over de rand stroomt en langs uw gevel loopt. Dit kan op den duur leiden tot vochtproblemen in uw huis.
 • Beginnende lekkages: als het water niet goed weg kan door een verstopping, kan dit leiden tot lekkages. Dit kan aanzienlijke schade aan uw huis veroorzaken als het niet snel wordt opgelost.
 • IJsvorming: tijdens koude perioden kan ijsvorming in dakgoten optreden, wat de afvoer van water belemmert en bijdraagt aan verstoppingen.
 • Muurproblemen: een verstopte dakgoot kan leiden tot vochtproblemen in de muren, waaronder vochtigheid en schimmelvorming, wat de structuur van het huis kan aantasten.
 • Kelderwaterproblemen: overstromingen vanuit dakgoten kunnen waterproblemen in kelders veroorzaken, zoals vocht en schimmel, wat de leefomgeving in het huis negatief beïnvloedt.

Afvoer dakgoot verstopt? Schakel een specialist in!

Vraag gratis offertes aan en ontdek de scherpe prijzen!


Wat moet er gebeuren bij een dakgoot ontstopping? Een stappenplan!

Het oplossen van een dakgoot wordt gedaan in enkele stappen. Dit gaat als volgt:

 • 1. Inspectie: begin met een grondige inspectie van de dakgoot om de omvang van de verstopping en eventuele schade vast te stellen.
 • 2. Verwijderen van vuil: verwijder handmatig bladeren, takken en ander vuil, een eenvoudige maar essentiële stap in het voorkomen van verdere verstoppingen. Schoonmaken van dakgoten is een goede manier om een verstopping te voorkomen.
 • 3. Controleren van afvoeren: zorg ervoor dat de afvoeren vrij zijn van vuil en spoel deze door om de doorstroming te verbeteren.
 • 4. Regelmatig onderhoud: herhaal deze stappen regelmatig, vooral na de herfst of in gebieden met veel bomen.
 • 5. Professionele hulp: in geval van hardnekkige verstoppingen of ernstige schade, raad ik aan een professional in te schakelen voor een grondige aanpak.

verstopping dakgoten

Wat kost het om een verstopte dakgoot op te lossen?

Eenvoudige reiniging, waarbij bladeren en vuil handmatig verwijderd worden, kost gemiddeld tussen de €3,- en €5,- per lopende meter. Dit is een effectieve oplossing voor kleinere verstoppingen en preventief onderhoud. Echter, bij grotere problemen, zoals beschadigingen of ernstige verstoppingen, kan een dakgoot reparatie nodig zijn. Dit herstelwerk varieert van €150,- tot €300,-, afhankelijk van de omvang van de schade.

In extreme gevallen, waarbij de dakgoten niet meer te herstellen zijn, is vervanging noodzakelijk. De kosten hiervoor lopen uiteen van €25,- tot €35,- per meter, een investering die kan leiden tot langdurige oplossingen en minder toekomstige problemen.

Dakgoot verstopt kosten 2024

Omschrijving Prijzen*
Dakgoten reinigen €3,- tot €5,- per lopende meter**
Dakgoot herstellen €150,- tot €300,-**
Dakgoten vervangen €25,- tot €35,- per meter

*Let op: dit gaat om gemiddelde kosten. Vergelijk gratis offertes en kom in contact met specialisten in uw regio.
**Dit zijn kosten exclusief btw.

Verstoppingen voorkomen: hoe doet u dat?

Om de kans op verstoppingen in dakgoten te verlagen, is proactief onderhoud belangrijk. Regelmatige reiniging om bladeren, takken en ander organisch afval te verwijderen voorkomt dat dit materiaal zich ophoopt en waterdoorvoer blokkeert. Specifieke aandacht is nodig na de herfst en lente, wanneer bomen het meeste afval afwerpen. Het implementeren van gootbeschermers of –bladroosters kan ook effectief zijn in het tegenhouden van groter afval, terwijl water doorstroomt.

Daarnaast is het van belang om de integriteit van de gootstructuur zelf te handhaven. Zorg ervoor dat goten correct zijn uitgelijnd zonder verzakkingen of kantelingen die waterstagnatie kunnen veroorzaken. Controleer de naden en verbindingen op lekken of scheuren, aangezien zelfs kleine defecten kunnen leiden tot grotere problemen. Jaarlijkse inspecties en onderhoud door professionals kunnen ook waardevol zijn om de levensduur van dakgoten te verlengen en functioneel te houden, waardoor dure reparaties als gevolg van verstoppingen voorkomen worden.

Dakgoot verstopt? Vergelijk gratis offertes!

Indien u te maken heeft met een verstopte dakgoot, is het een goed idee om offertes te vergelijken. Zo zorgt u voor een professionele en vlotte aanpak. Offertes vergelijken doet u gratis via Joslaan.nl, het is niet alleen gratis maar ook zonder verplichtingen.