Waarom overstroomt mijn dakgoot?

Vergelijk gratis offertes van dakspecialisten en bespaar!

Een dakgoot die overstroomt kan komen door krimp en uitzetting bij temperatuurswisselingen, verstoppingen en een verzakte afvoer. Als er geen bladkorf is, is er ook een grote kans dat er een overstroming kan ontstaan bij de dakgoot.

Op deze pagina duiken we in de redenen achter een dakgoot die overloopt en hoe u dit kunt voorkomen.

Korte samenvatting over dakgoot overstroming

  • Overstromende dakgoten in Nederland kunnen leiden tot ernstige waterschade aan gevels en funderingen.
  • Oorzaken zijn temperatuurwisselingen die leiden tot uitzetting en krimp van materialen, en verstoppingen door vuil.
  • Verzakkingen van de dakgoot afvoer verhinderen effectieve waterafvoer, terwijl het ontbreken van een bladkorf verstoppingen verergert.
  • Preventieve maatregelen omvatten regelmatige controles op lekkages, het bladvrij houden van goten, en reiniging om verstoppingen te voorkomen.
  • Bij overstroming kan men zelf schoonmaken en repareren, maar bij grotere problemen is het raadzaam een professional in te schakelen.

Wat zijn de oorzaken van overstroming bij een dakgoot?

Een overstroming bij een dakgoot kan verschillende oorzaken hebben: van krimp en uitzettingen door temperatuurwisselingen en een verstopping. Hieronder gaan we dieper in op deze oorzaken.

Uitzetting en krimp bij temperatuurwisseling

Een veelvoorkomende oorzaak van problemen met dakgoten is de uitzetting en krimp van materialen door temperatuurwisselingen. In Nederland kennen we een klimaat met aanzienlijke temperatuurschommelingen, wat kan resulteren in het uitzetten of krimpen van de dakgootmaterialen. Dit kan leiden tot scheuren of breuken waarlangs water kan ontsnappen.

dakgoot overstroomt

De dakgoot afvoer is verstopt

Een verstopte dakgoot afvoer is een veelvoorkomend probleem. Bladeren, takjes en ander vuil kunnen zich ophopen in de dakgoot, wat leidt tot verstoppingen. Dit belemmert de waterstroom, waardoor het water in de dakgoot blijft staan en uiteindelijk over de rand kan stromen.

De dakgoot afvoer is verzakt

Verzakking van de dakgootafvoer kan ook een oorzaak zijn van overstromingen. Als de dakgoot niet goed is geïnstalleerd of als er in de loop van de tijd verzakking optreedt, kan het water niet goed wegstromen. Dit kan resulteren in waterophoping en uiteindelijk overlopen van de dakgoot.

Geen bladkorf

Het ontbreken van een bladkorf kan ook bijdragen aan verstoppingen. Een bladkorf is een eenvoudige, maar effectieve manier om te voorkomen dat bladeren en ander vuil de afvoer van uw dakgoot verstoppen.

Dakgoot overstroming verhelpen?

Vraag gratis offertes aan en ontdek de scherpe prijzen!


Tips voor het voorkomen van een dakgoot die overstroomt

Er zijn enkele manieren om een overstroming te voorkomen. Hieronder leest u de vier manieren hoe u dit kunt doen.

Controleren op lekkage

Regelmatige controle op lekkages is enorm belangrijk. Kleine scheurtjes of gaatjes kunnen leiden tot grote problemen als ze niet tijdig worden aangepakt. Een jaarlijkse inspectie door een professional kan voorkomen dat kleine problemen grote gevolgen hebben.

Bladvrij maken 

Houd uw dakgoten bladvrij, vooral in de herfst wanneer de bladeren het meest vallen. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt ervoor dat het water vrij kan stromen. Het gebruik van een bladkorf kan hierbij ook zeer effectief zijn.

Reiniging van de dakgoot

Regelmatige reiniging van de dakgoot is essentieel. Dit gaat verder dan alleen het verwijderen van bladeren; het omvat ook het schoonmaken van modder en ander vuil dat zich kan ophopen en de waterstroom kan blokkeren.

Controle op standleidingen en noodoverstorten

Zorg dat standleidingen en noodoverstorten vrij zijn van obstakels. Deze zijn essentieel voor het afvoeren van overtollig water, vooral tijdens zware regenval. Zonder deze voorzieningen kan het water niet efficiënt wegstromen, waardoor overstromingen kunnen ontstaan.

Mijn dakgoot loopt over: kan ik dit zelf oplossen?

In veel gevallen kunt u zelf actie ondernemen om een overlopende dakgoot te verhelpen. Het regelmatig schoonmaken van uw dakgoot en het verwijderen van eventuele verstoppingen is een eerste stap.

Controleer ook op lekkages of beschadigingen en repareer deze waar mogelijk. Als het probleem echter te groot lijkt of als u niet zeker bent van uw aanpak, is het raadzaam een professional in te schakelen.

Dakgoot stroomt over? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer het probleem met uw dakgoot te ingewikkeld lijkt of als u niet zeker weet hoe u het moet aanpakken, kan het verstandig zijn een professional te raadplegen. Via Joslaan vraagt u gratis offertes aan voor het onderhoud of de reparatie van dakgoten. Door offertes te vergelijken, kunt u de beste service vinden tegen een prijs die bij uw budget past.