daklekkage

Daklekkage repareren

Zit er een beschadiging in het dak van uw woning? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een specialist in te schakelen om de daklekkage te repareren.

Op deze pagina leest u hoe een vakman te werk gaat bij het repareren van een lekkend dak. Ook leest u met welke kosten u rekening moet houden.

Bent u verzekerd tegen dakschade? Dan hoeft nu niet alles te betalen. Met onze offerteservice vindt u snel en eenvoudig een betaalbare dakspecialist.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U hoeft niet verder te zoeken, er is altijd een vakman in de buurt. De service is geheel gratis en zonder verplichtingen!

Gratis offertes vergelijken

Daklekkage snel repareren: voorkom problemen!

Zijn er dakpannen van uw dak gewaaid? Of ziet u natte plekken verschijnen op het plafond? Zodra u tekenen van daklekkage signaleert, is het belangrijk dat u direct in actie komt.

Waarom snel een specialist inschakelen?

Hoe langer u wacht met de reparatie, hoe meer de dakconstructie wordt aangetast. De daklekkage zal steeds groter worden. U moet met emmers aan de slag om het water op te vangen of er ontstaan grote vochtplekken. Waar vocht is, komt vaak na verloop van tijd ook schimmel. Schimmels zien er niet mooi uit, ruiken vies en zijn slecht voor uw gezondheid.

Bij een kleine daklekkage kan de specialist het probleem vaak direct verhelpen. Door snel een vakman in te schakelen, houdt u de kosten zo laag mogelijk.

daklekkage plat dak

Lekkage dak repareren: kosten

De kosten van een daklekkage laten oplossen zijn afhankelijk van de grootte van het probleem. Hoe groter het beschadigd dakoppervlak, hoe hoger de kosten. Daklekkage repareren bij een plat dak kost ongeveer €40,- tot €65,- per m². Dan worden de zwakke plekken vernieuwd. Heeft u een hellend dak? Dan kost een reparatie ongeveer €50,- tot €95 per m².

Bij een pannendak willen de dakpannen die op de nok liggen wel eens loskomen of poreus worden. Deze pannen heten nokvorsten. Het vervangen van de nokvorsten kost gemiddeld €50,- per meter. Zit de lekkage bij een dakgoot? Nieuwe dakgoten kosten ongeveer €65,- per meter.

Wilt u liever exacte prijzen van daklekkage repareren weten? Vraag gratis offertes aan!

Lees op deze pagina meer over daklekkage repareren kosten!

Kosten dakreparatie lekkage in 2024

Reparatiewerkzaamheden Gemiddelde prijzen*
Plat dak: zwakke gedeeltes vervangen €40,- tot €65,- per m²
Hellend dak: zwakke gedeeltes vervangen €50,- tot €95 per m²
Nokvorsten vervangen €50,- per meter
Nieuwe dakgoten €65,- per meter

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan om te besparen.

Daklekkage? Schakel snel een vakman in!

Vraag gratis offertes aan en vind snel een betaalbare specialist.

Lek dak repareren: werkwijze

De reparatie van een lekkend dak begint bij het opsporen van het lek. Soms is het met het blote oog goed te zien, wanneer er bijvoorbeeld dakpannen van het dak gewaaid zijn of wanneer er een scheur in de dakbedekking zit. Maar wanneer de dakbedekking door ouderdom poreus is geworden, ziet u dat niet zomaar. De vakman gebruikt dan verschillende apparaten voor lekdetectie.

Als het lek gevonden is, begint de specialist met het schoonmaken van het dak. Daarna begint de reparatie. Voor een plat dak gebruikt hij vaak een reparatiepasta of een strook nieuwe dakbedekking. Bij een pannendak legt hij de dakpannen weer goed of vervangt hij enkele dakpannen. Is het dak te erg beschadigd? Dan is vaak nieuwe dakbedekking nodig.

Lekkage plat dak repareren

Platte daken zijn gevoelig voor beschadigingen met bijbehorende lekkages. Water en vuil dat op het dak blijft liggen tast de dakbedekking aan, waardoor lekkages kunnen ontstaan.

Hoe lekkage in een plat dak repareren?

Bij een plat dak is het vaak lastig om een beschadiging te vinden. De specialist begint dan ook met het schoonmaken van het dak door bladeren en ander vuil te verwijderen en eventueel de laag grind. Dan gebruikt hij vaak een apparatuur om het lek te vinden.

Is de plek gevonden? Dan gaat de specialist verder met de reparatie. In kleine schadegevallen gebruikt hij een reparatiepasta of een strook nieuwe dakbedekking om het oppervlak weer waterdicht te maken. Bij grotere schade is een nieuwe laag dakbedekking nodig.

daklekkage repareren

Lekkage schuin dak repareren

In tegenstelling tot een plat dak is een lekkage in een hellend dak vaak snel te vinden. U ziet bijvoorbeeld een gescheurde dakpan of er zijn enkele pannen van het dak gewaaid tijdens een herfststorm. Beschadigingen aan de nokvorst, de dakpannen helemaal bovenop, zijn lastiger te zien. Ook is het mogelijk dat de glazuurlaag van de dakpannen versleten is. Ook dat ziet u niet met het blote oog.

Als de dakspecialist het probleem gevonden heeft, kan hij de daklekkage repareren. In de meeste gevallen gaat het om het repareren of vervangen van de beschadigde of afgewaaide dakpannen. Gaat het om een vervaagde glazuurlaag? Dan hebben de pannen hun levensduur bereikt en is het tijd om deze geheel te vervangen.

Lekkages rondom dakramen en dakkapellen herstellen

Rondom een dakraam of een dakkapel zijn plekken die gevoelig zijn voor lekkages. De verbinding tussen het raam en het dak moet goed aansluiten. Na verloop van tijd kunnen de rubbers die voor die verbinding zorgen uitdrogen, waardoor ruimte ontstaat voor water om naar binnen te komen. Ook kunnen de loodslabben rond een dakkapel scheuren of beschadigd raken.

Het opsporen van het probleem is lastig, omdat het binnendringende water vaak op een andere plek verschijnt. Met lekdetectie apparaten vindt de dakspecialist het probleem echter wel snel.

In de meeste gevallen volgstaat een reparatie of het vervangen van één onderdeel. Zo plaatst de specialist bijvoorbeeld een foamstrook om daklekkage door sneeuw te voorkomen.

Daklekkage opsporen: lekdetectie

Soms is het lastig om met het blote oog te zien waar een daklekkage zich precies bevindt. Dan gebruikt een vakman lekdetectie apparaten alvorens hij aan de dakreparatie begint. Er zijn voor daklekkages verschillende technieken.

  • Rookproef: er wordt onder druk rook onder het dakoppervlak gebracht. Op de plak waar een lek zit, ziet u de rook naar buiten komen.
  • Traceergas: ook dit gas wordt onder het dak gebracht en komt het naar buiten op een beschadigde plek. Met speciale apparatuur wordt het traceergas opgespoord.
  • Infrarood: bij sommige daktypes is een lek ook een warmtelek. Met een infraroodcamera is het lek dan snel te zien.
  • Kleurstofdetectie: hierbij wordt een onschuldige kleurstof op het dakoppervlak gespoten. Op die manier is te zien waar het water binnenkomt.
  • Vochtmeting: wanneer er geen vochtplekken te zien zijn, kan een specialist met een vochtmeter zien waar er wel vocht zit.

Laat een daklekkage zo snel mogelijk repareren!

Vraag gratis offertes aan en vindt snel een betaalbare specialist.

Ben ik verzekerd bij een daklekkage?

Wanneer u een opstalverzekering heeft afgesloten, bent u verzekerd tegen schade die veroorzaakt wordt door een daklekkage. De verzekering kijkt wel of u de lekkage had kunnen voorkomen. Is dat het geval? Dan krijgt u niets vergoed.

Het is dus belangrijk dat u zo snel mogelijk een vakman inschakelt bij een daklekkage en dat u maatregelen treft om (water)schade te voorkomen. Probeer zo snel mogelijk de oorzaak van het probleem te vinden en uw spullen in veiligheid te brengen.

Daarnaast meldt u het probleem zo snel mogelijk bij uw verzekeraar. Ook is het verstandig om foto’s en filmpjes van de situatie te maken, om ervoor te zorgen dat u het juiste bedrag vergoed krijgt.

Daklekkage zelf repareren: waarop letten?

Bent u een handige klusser en niet bang om op hoogte te werken? Dan is het ook mogelijk om zelf een daklekkage te repareren.

Waar moet u dan op letten?

  • Een goede reparatie begint met een schoon werkoppervlak. Maak daarom het dak eerst goed schoon. Bovendien kunt u zo de daklekkage vaak goed opsporen.
  • Houd bij een dakreparatie altijd rekening met uw veiligheid. Gebruik een stabiele ladder en eventueel een veiligheidsharnas.
  • Controleer na de reparatie altijd of alles goed werkt. Check of regenwater goed wegloopt en kijk ook of de goten en regenpijn schoon zijn.
  • Gooi restanten van bitumen of glasvlies net in de vuilnisbak, maar lever ze in als chemisch afval.
  • Lukt het toch niet om zelf het lek te vinden of te repareren? Schakel dan een betaalbare specialist uit de buurt in!

daklekkage repareren

Daklekkage laten repareren? Vergelijk gratis offertes!

Ziet u vochtplekken verschijnen op het plafond op de zolder? Of zit er een beschadiging in het platte dak van een aanbouw? Bij daklekkages is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk een dakspecialist in te schakelen voor een reparatie. Zo voorkomt u grotere schade door binnendringend vocht.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Er is altijd een betaalbare specialist in de buurt. U hoeft niet lang te zoeken, want met onze offerteservice komt u altijd snel in contact met een vakman. Deze kan sommige beschadigingen zelfs direct repareren!