Dakgoot en regenpijp schoonmaken

Uw dakgoot en regenpijp zorgen ervoor dat water op uw dak op een correcte manier naar beneden kan. Dit gebeurt als het goed is op een manier zodat het water niet belemmerd wordt door obstakels. Door het weer en andere omstandigheden komt er jammer genoeg meer dan alleen water in uw dakgoot terecht, dat zijn dingen zoals bladeren, planten, veren, vuil via de wind, vogelpoep en nesten. Op den duur zal dit vuil zich ophopen in uw dakgoot en/of regenpijp. Het water kan nu niet meer afgevoerd worden en het water zal een andere weg zoeken om te ontsnappen. Daarom is het goed om uw dakgoot en regenpijp schoon te houden. Benieuwd naar de prijzen? Via het contactformulier komt u in contact met diverse vakmannen uit ons netwerk.

Dakgoot en regenpijp schoonmaken

Het netwerk van Jos Laan, specialist in het schoonmaken en reinigen van dakgoot en regenpijp.

Vraag vrijblijvend diverse offertes aan via het contactformulier. Wij zijn operatief in heel Nederland. Wel zo gemakkelijk!

Gevolgen van nalatig onderhoud

Kiest u er echter voor om uw goot niet schoon te houden, dan zitten hier gevolgen aan vast. Maakt u uw goot en regenpijp niet schoon, dan kan uw goot gaan overlopen en voor flinke waterschade zorgen. De waterschade kan variëren van beschadigde en natte buitenmuren en het kan zelfs gevolgen hebben voor binnen in uw woning in de vorm van schimmels in huis, vochtplekken en zelfs rot in het houtwerk. Naast dat het water geen kant op kan door vuil in de goot, kunnen ook de planten zorgen voor gaten in de dakgoot. De afvoer en regenpijp kunnen hierdoor ook verstopt raken. Daarnaast moet u oppassen dat de goot niet te vol blijft zitten. Doet u een geruime tijd niets aan uw dakgoot, dan kan deze te zwaar worden door al het vuil en water. Deze kan gaan vervormen, scheuren en in erge gevallen kan hij het begeven. Dit gaat natuurlijk niet zomaar, dit gaat geleidelijk en hierbij zullen ook uw kozijnen en daklijsten aangetast worden.

Materialen

Tijdens het schoonmaken hebt u een aantal materialen nodig waarmee u het vuil gemakkelijk kunt verwijderen. Denk hierbij aan een ladder om bij uw dakgoot te komen, een emmer om het vuil in te doen, een schepje om het vuil uit uw dakgoot te scheppen, een ijzerdraad om eventueel vuil in uw regenpijp door te steken zodat de weg van het water naar de grond weer vrij is. Helpt een ijzerdraad niet, dan is het ook mogelijk om dit met een hogedrukspuit te doen. Dan reinigt u tegelijkertijd uw pijp aan de binnenzijde.

Dakgoot reinigen

Met een ladder klimt u gemakkelijk naar de dakgoot, zorg er wel voor dat iemand de lader vasthoudt zodat u echt stevig staat. Vervolgens schept u met het kleine tuinschepje alle bladeren en vuil in de emmer. Hebt u uw hele dakgoot leeggeschept, dan is het verstandig om met de tuinslang water door de goot te laten lopen om het overige vuil dat er nog zit weg te spoelen. Loopt het water niet goed weg door uw regenpijp heen, dan zit deze ook verstopt.

Gratis offertes vergelijken

regenpijp schoonmaken

Regenpijp schoonmaken

Het schoonmaken van uw regenpijp is een lastigere klus dan het schoonmaken van uw dakgoot. U kunt er niet zo gemakkelijk bij als bij de goot. Vaak zit vuil in uw regenpijp opgehoopt en is lastig te verwijderen. In de meeste gevallen wordt hier een ijzerdraad of een doorsteekveer voor gebruikt. Let er wel op dat het vuil uit de regenpijp komt en niet in de afvoer terecht komt. Dat kan namelijk weer zorgen voor een nieuwe verstopping in uw afvoer. Het verstandigste is om uw regenpijp los te halen en sectie voor sectie uw regenpijp schoon te maken. Dit kost even wat tijd maar uiteindelijk hebt u hier het meeste aan. Om verstoppingen te voorkomen, kunt u bladvangers installeren, zodat deze de bladeren kunnen opvangen.

Expert inschakelen

Bent u slecht te been of hebt u simpelweg geen tijd om uw goot en regenpijp schoon te maken, dan is het verstandig om hier een expert voor in te schakelen. Het is namelijk wel van belang om alles goed schoon te houden om lekkages en andere schade te voorkomen. Doorgaans is het van belang om alles eens per jaar schoon te maken. Het is verstandig om dit in de herfst te doen zodat alles schoon is als de winter voor de deur staat. Wilt u zeker zijn van uw zaak en een lekkage en verstopping helemaal voorkomen, dan is het aan te raden om in de lente alles nogmaals te reinigen. In de lente zullen namelijk de vogels hun nesten bouwen, dit gebeurt vaak in de dakgoot of onder uw dakpannen. Door dit schoon te houden sluit u verstoppingen en lekkages uit.